Kutlama törenlerine katılmak için Konya'ya gelen Bakan Davutoğlu, ilk olarak konutunda törenlere katılmak için 40 ülkeden gelen 500 çocuk ile zihinsel engelli, okullarında başarılı olan öğrenci ile şehit ve çocuk esirgeme yurdunda kalan çocuklarla biraraya gelip kahvaltı yaptı.  Milli egemenliğin en büyük garantisinin çocuklar olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

''Kendi çocuklarına gelecek planlaması yapamamış milletlerin egemenliklerini koruması da mümkün değil. Ayrıca böyle bir günde çocuklar milli sınırlar içinde kalmazlar. Çocukluk evrenseldir. Bütün çocuklar güzeldir, bütün çocuklar masumdur, bütün çocuklar ilgiye muhtaçtır. Burada bulunan çocuklarımızın hepsinin ayrı hikayesi var, ama hepsinin tek özelliği var; çocuk, masum olmaları ve bir anlamda kendi çocukluğumuzu bize hatırlatmalarıdır. Çocukluğunu hatırlamayanlar genellikle merhamet duygusunun zayıflamasıyla karşı karşıya kalır."

Çocukların büyüklere eğitim verdiğini kaydede Davutoğlu, '' Eğer çocuklarla beraber olursak, o masum dünyayı tekrar tekrar keşfederiz. Çocukları sadece eğitilmesi gereken varlıklar olarak değil, kendilerinden ders alınması gereken o masumiyet timsali güzel dünyalar olarak görmek lazım'' dedi. 

Bakan Davutoğlu daha sonra Atatürk Anıtı'na geçerek çelenk sundu. Ardından beraberindeki protokol üyeleriyle yürüyerek törenlerin yapılacağı Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadı'na geçti. 

Bakan Davutoğlu, beraberinde Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Yılmaz Özkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tören aracı üzerinde halkın bayramını kutladı. Törenlerde 40 ülkeden gelen 500 öğrencinin de bulunması nedeniyle  çocukların bayramını ingilizce ve Türkçe olarak kutlayan Davutoğlu, ''Milli Egemenlik ve Çocuk bayramınız mübarek olsun, kutlu olsun. Milli egemenliğimiz daimi olsun'' diye konuştu.

Ardından dünya çocuklarıyla birlikte havaya 3 bin 'Barış, sevgi ve dostluk' balonu uçuran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bu balonlarımızı, dünya barışı için çocuklarımızın daha güzel bir dünyada yaşamaları için bırakıyoruz. Daha parlak bir gelecek için, bütün dünyaya, Türkiye'den, Konya'dan haykırıyoruz. Dünya barışı, bütün çocuklarımızın parlak geleceği için yaşasın'' dedi. 

Kutlama programı tören geçişisinin ardından, çocuklar gösteri yaptı. Ardından sanatçı Kıraç konser verdi.



MKY,HD(İA/İD)