BU SEFER MEDYA KENDİNİ KRİTİK EDİYOR

Her yıl düzenlenen Babıali Günleri’ne Aydın Doğan Vakfı olarak uluslararası karikatür yarışmalarının sergileriyle katıldıklarını söyleyen ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Bu senede özgün bir konu seçtik. Karikatürcülerin medyaya bakışı. İğneyi kendine batırıp çuvaldızı başkasına derler. Bu seferde medya kendi kendine kritik ediyor. Aslında çok güzel bir koleksiyon. Çünkü 1980’lere kadar dayanıyor. Aşağı yukarı 30 yıllık bir seçki var burada. 30 yıl içinde medyanın kendine bakışının nasıl değiştiğini görüyorsunuz. Bazı şeylerin hiç değişmediğini görüyorsunuz. Dolaysıyla herkesi buraya bu sergiyi gezmeye öneriyorum" dedi.


70 BİN KARİKATÜRLÜ SANAL MÜZEMİZ VAR

Fetvacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok güçlü çizgiler var. Bu aynı zamanda bu medyanın gücünü gösteriyor. Bilhassa son yıllarda gelen internetle ilgili karikatürlerimiz var. İnternetin medyadaki yeri. Bu karikatürlerin bir özelliğinde dünyada neler oluyorsa karikatürlerde de aynısını görüyorsunuz. Nitekim son yıllarda internetin ortaya çıkması.Eski yıllarda gazetelerin kuvveti. Bunların hepsi bu sergide mevcut. Dereceye girmiş eserler var. Hatta bu senenin birincisi de burada Doğan Arslan’ın eseri bu sene birincilik ödülü aldı. Başka dereceye giren eserler var. Bizim arşivimizde 7 bin çizerin 70 bin tane karikatür var. Web sitemize girerek isim girerek, nesnel arama yapılabiliyor. Dolayısıyla böyle bir imkan oluşturduk.Gerçek karikatür müzemizi açamadık ama sanal müzemiz var. Herkesi sitemizi ziyaret etmeye davet ediyorum"


GAZETECİLİK KENDİNİ ELEŞTİREN EN ACIMASIZ MESLEK

Bu yıl 5’inci Babıali etkinliklerini düzenlediklerini ifade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Orhan Erinç, "Babıali 181 yıllık geçmişe sahip. Bu geçmişin 1984 yılında gazetelerin yavaş yavaş Babıali’den gitmeye başladığını düşünürsek. Ve 28 yıl geriye gidersek Babıali, yanlış hesaplamıyorsam Türk basın tarihinde 151 yıllık başkent. Hem tarihi de güncelleştirmeye çalışmak, hem yayın organları ile izleyici, okur ile dinleyiciyi buluşturmak, hem de gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek için böyle bir etkinlik düzenledik. Bu yıl ulusal bir nitelik kazandı Babıali günleri. Çünkü Türkiye’nin dört bir ilinden ya meslek örgütü yada gazeteler olarak katılımlar var. Yurt muhabirlerinin düşünürsek onlarında Babıali etkinliklerine katkılarını sağlamış olduk. Çeşitli etkinliklerimiz var. Bunlardan biride Aydın Doğan Vakfı’nın Uluslararası yarışmada karikatür yarışmalarında basın özgürlüğü ve gazetecilikle ilgili olan karikatürlerden seçilmiş sergi. 1993’den bu yana sergilerde yayınlanmış karikatürler var. Gazeteciliğin dünyada kendini en acımasızca eleştiren meslek olduğunu görüyoruz. Burada gazetecilerin başarılı olmadıkları anlamına gelmiyor, daha iyiyi nasıl yapabiliriz anlamına geliyor. Burada bol bol gülme ve tebessüm etme şansını yakaladık" dedi.


GAZETECİLERİN EN ÇOK TUTUKLU YARGILANDIĞI SÜREÇ

Erinç, basın mensuplarının, “Şuan Türk basınının durumu nedir" şeklindeki soruya, “Çalışan gazetecilerin bir bölümünün terörist olduğu bir süreçten geçiyoruz. Meslektaşlarımız bir bölümü tutuklu yargılanıyor. Bu bazen 100’e çıkıyor bazen 80’e iniyor. Bizim dev örgütlü bir meslek örgütü olarak. Terörist sayılan meslektaşlarımızın yaptıkları haberler, hatta yayınlanmamış kitapları, telefon rehberlerindeki isimler,arşivlerinde bilgi belgelerden yargılandıklarını düşünüyoruz. Bunları gerek sorgulama gerek yargılama aşamasında kendilerini yöneltilen sorulardan varıyoruz.O açıdan gazetecilerin en çok tutuklu yargılandığı süreç son 10 yıl. Ve gazetecilerin en çok tutuklu yargılandığı süreç, Zaman zaman çeşitli iyileştirme girişimleri oluyor. Onlarda verilen bazı verilen değiştirme önergeleriyle yarıda kalıyor, uygulanamıyor. Ama umutsuz olmak gibi lüksümüz yok. “ şeklinde cevapladı.


DÜNYA ÇİZERLERİNDEN MEDYAYA BAKIŞ SERGİSİ

Dünya’nın ve Türkiye’nin en büyük ve en geniş katılımlı yarışması olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na gönderilen karikatürlerden oluşan ve sayfalarca yazıyı birkaç çizgiyle özetleyen, en karamsar günlerimizde bizi gülümseten karikatürler bu kez, yuvalarına, onların okura ulaşmalarını sağlayan basına eleştiri oklarını yöneltiyor. Aydın Doğan Uluslar arası Karikatür Yarışması’na,düzenlediği yıllar içinde 136 ülkeden 7800 karikatürist yaklaşık 70.000 karikatür ile katıldı.

Sergi, 28 Eylül-11 Ekim 2012 tarihleri arasında 10.00-18.00 saatlerinde arasında gezilebilecek.

TY (ET)