Dünya Bankası tarafından pilot seçilen illerde yürütülen çalışma kapsamında Manisa'ya gelen Dünya Bankası Temsilcisi Son Nam Nguyen, başta Manisa İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere Aile Sağlığı Merkezleri ve birçok sağlık kuruluşunda incelemelerde bulundu. Halk Sağlığı Uzmanı olarak Dünya Bankası'nda 11 yıldır görev yapan Nguyen ilk olarak Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay ve ekibinden Aile Hekimliği Sistemi'nin Manisa'da nasıl işletildiği, denetim mekanizmaları, gebe, bebek ve anne izlemleriyle aşılama oranları gibi gelişmiş ülke parametreleri üzerinde durdu.

Manisa'nın kendine ait yazılımı olan Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'ni de inceleyen Nguyen, ekipten detaylı bilgiler almasının ardından saha çalışması yapmak üzere 1 ve 3 No'lu Aile Sağlığı Merkezleri'ne ziyarette bulundu. Aile hekimleri ve yardımcı sağlık personelleriyle görüşmeler yapan Nguyen, laboratuvar hizmetleri, aşı dolapları ve polikliniklerde incelemelerde bulundu.

NGUYEN, "MANİSA'DAN ÇOK ETKİLENDİM"

İncelemelerinin ardından değerlendirme yapan Nguyen, Manisa'daki Aile Hekimliği Sistemi'nden çok etkilendiğini belirtti. Dünya Bankası temsilcisi Nguyen, "Asıl ilgimi çeken Manisa'da, Sağlık Bakanlığı'nın temel şartlarının ötesinde bir sistem kurulmuş olması oldu. Manisa İl Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı'nın temel şartlarını karşılamakla kalmamış, kendi inisiyatifiyle bazı şeyler yapmış. Geliştirmiş olduğu yazılım bunun bir örneği. Daha kapsamlı hale getirilmiş. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu hasta memnuniyeti anketleri var. Ona baktığım zaman da Manisa'nın ülke genelinde en yüksek puanı almış illerden birisi olduğunu görüyorum. Bu da son derece etkileyici" dedi.

MANİSA'YA ÖVGÜLER

Dünyadaki örnekleriyle Türkiye'yi birarada değerlendiren Son Nam Nguyen, sağlık sistemlerini birbiriyle karşılaştırmanın çok karmaşık bir işlem olduğunu, ancak Türkiye'nin sağlık sisteminin oldukça etkileyici olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini ifade etti. Nguyen, "Son dönemde Türkiye bebek ve yeni doğan ölümlerinde çok büyük bir düşüş kaydetti, bunu da nispeten düşük bir maliyetle yaptı. Bu yüzden diğer örnekleriyle karşılaştırıldığında maliyet açısından Türkiye'nin önde yer aldığını görüyoruz. Türkiye örneği içerisinde de Manisa'nın bir adım önde yer aldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

NGUYEN, "AMERİKA VE OECD ÜLKELERİNDE BİLE YOK"

Amerika'daki aile hekimliği uygulamasında sistemin birbiriyle bağlantılı olmadığını dile getiren Nguyen, bu bağlantı kopukluğunun özellikle laboratuvar hizmetleri, aşıların korunması ve hekimlerarası ilişkilerde net olarak görüldüğünün altını çizdi. Nguyen, "Sizin burada kurmuş olduğunuz sistem gerçekten çok ileri. Amerika ve OECD ülkelerinde bile yok. Büyük ölçekli bir sistem olmasına rağmen çok iyi bir performans sergiliyorsunuz. Genel resim son derece olumlu. Sağlık Müdürü Ziya Tay ve ekibini tebrik ediyorum" dedi. Nguyen incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.