İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 68'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 204. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İbrahim Şahin, emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 49 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Alparslan Arslan, Sedat Peker'inde aralarında bulunduğu 19 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.


GİZLİ TANIK FERYAT DİNLENDİ


Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, gizli tanık Feryat'ın dinleneceğini belirtti. Gizli tanık Feryat'ın sesi ve görüntüsü değiştirilerek duruşma salonunda bulunan ekrana yansıtıdı. Terör örgütü PKK adına bir dönem faaliyetlerde bulunduğunu ancak daha sonra pişman olduğunu anlatan gizli tanık Feryat, Pişmanlık Yasası'ndan da yararlandığını söyledi. 1997 yılında Mustafa Duyar ile Kırklareli Cezaevi'nde bir dönem birlikte kaldığını belirten gizli tanık Feryat şunları söyledi:

"O dönemde koğuşlar arasında görüşmeler oluyordu. İtirafçı olduğumuz için eylemlerimizi anlatıyorduk. Mustafa Duyar o ilk zamanlar anlatmıyor, geceleri uyumuyordu. Herkesin kendisini öldüreceğinden şüpheleniyordu. Bir örgütçünün vücudunda jilet izlerinin olması şaşırtmıştı. Örgütçü bir kültürden, devrimci bir yapıdan gelmemişti. Onda sokak kültürü, psikopat tavırları vardı. Kavgaya meyilliydi. O dönemde gündemde itirafçılar vardı. 'Çıkınca nasıl para kazanabilirim, nasıl bunlar gibi olabilirim' derdi. Bir süre sonra çıkacakmış gibi planlar yapardı. 'Bozcaada'ya yerleşelim, hayvancılık yapalım' derdi. 'Ortada af yok nasıl hayal kuruyorsun?' derdim. 'Yakında çıkacağız' derdi."


"DEVLETİN ALEYHİNE HİÇ OLMADIM"


Gizli tanık Feryat, "Duyar MİT'te sorgulandığını da söyledi. Albay rütbesinde Hatice isimli bir MİT görevlisiyle görüştüğünü anlattı. Mustafa Duyar, bana 'Bu eylemi DHKP-C yapmadı. Onların eylemi değil' dedi. Duyar öleceğini bildiği için konuşmalarında ara ara tiyolar veriyordu. 'Devletin aleyhine hiç olmadım' diyordu. Biz onun DHKP-C'li olmadığını anladık. 'Beni kullandılar, şimdi sahip çıkmıyorlar. Duyar'ın, yakalandıktan sonra yaptırılan yer göstermesine ilişkin görüntülerinin bulunduğu bir CD vardı. Önceden çok dikkatimizi çekmemişti ama Duyar'ın anlattıklarından sonra bazı detaylara dikkat ettim. Ben örgütte çok iyi bir askeri eğitim aldım. Bu nedenle Duyar'ın yer gösterme CD'sini bir bilirkişi olarak inceledim. Kameraya karşı söylediği sözlerin, kendisine ezberlettirilen sözler olduğu çok belli. Ayrıca kameraya bakarken 'Bitsin bu görev de bir an önce gidelim' havasında bakıyor" dedi.


"KORKTUKLARI İÇİN SAKIP SABANCININ ODASINA GEÇEMEDEN AYRILMIŞLAR"


Gizli tanık Feryat, Duyar'ın, Bayrampaşa Cezaevi'nde Ercan Kartal'ın kendisine Sabancı Center'daki sukastle ilgili kroki veridiğini belirtti. Gizli tanık Feryat, "Fehriye Erdal'ın onları binanın girişinde karşıladığını, silahı verdiğini, Özdemir Sabancı'nın ve Sakıp Sabancı'nın odasını gösterdiğini, zaman kalırsa 'Sakıp Sabancı'yı da öldürürsünüz' dediğini söyledi. Zaman kalmadığı ve kortukları için Sakıp Sabancı'nın odasına geçmeden ayrılmışlar. Daha sonra Gültepe'de bir evde saklanmışlar. Sonra da eylemin üstlenildiğini anlattı" dedi. Gizli tanık Feryat, "20-30 kişi cezaevinin bahçesinde top oynamaya çıktık. Vedat Ergin bize hüzre gibi küçük bir odadan seslenerek, 'Bakar mısınız?' dedi. Kendini tanıttıktan sonra bizden sigara istedi ardından da suçumuzu sordu. Suçumuzun siyasi olduğumuzu söyleince, Bayrapaşa Cezaevi'nde Ercan Kartal ile görüştüğünü, arasının iyi olduğunu anlattı. Daha sonraki süreçte bunların itirafçılar hakkında bilgi toplamaya çalıştığı bilgisine ulaştık. Aslında direkt Mustafa Duyar hakkında bilgi topluyormuş, araştırma yapıyormuş" diye konuştu.


"DUYAR HERKESTEN ŞÜPHELENİR HALE GELDİ"


Bir süre sonra Mustafa Duyar'ın Afyon Cezaevi'ne göderildiğini anlatan gizli tanık Feryat, Duyar'ın daha sonra geri geldiğini ifade etti. Gizli tanık Feryat, "Bir süre sonra cezaevine Duyar'ın öldürüleceğine ilişkin yazı geldi. Bunun üzerine Duyar çevresindeki herkesten şüphelenir hale geldi. Arkadaşlarının dolaplarını tek tek araştırdı. Bunun üzerine arkadaşlarla tartıştı. Tartışmalar üzerine daha sonra da Duyar tek başına hücreye konuldu" diye konuştu. Duruşma gizli tanık Feryat'ın savcılık ifadesinin okunması ile devam ediyor.


MASUM TÜRKER SİLİVRİ'YE GELDİ


Öte yandan mahkeme tarafından tanık olarak dinlenmek üzere duruşmaya çağrılan DSP Genel Başkanı Masum Türker de Silivri Cezaevi'ne geldi. Gizli tanık Feryat'ın dinlenmesinin ardından Türker'in dinlenilmesine başlacak.