Ankara'dan Eskişehir'e gelen DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, kentin girişinde partililer tarafından karşılandı. Kesilen kurbanın kanı alnına sürülen Uysal, partililerin oluşturduğu konvoyla Sakarya Caddesi'ndeki DP İl binasına geldi. Gültekin Uysal burada düzenlenen basın toplantısında konuşma yaptı. 27 Mayıs 1960 darbesinin 52'inci yıldönümü olduğunu hatırlatan Uysal, "Demokrasi tarihimiz açısından hep üzüntü ile hatırlayacağımız o talihsiz günde merhum Menderes'in, Zorlu'nun, Polatkan'ın ve Yassıada zulmünden pay almış tüm dava büyüklerimizin, aziz hatıralarını yad etmek ve bugüne dahil duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak için Eskişehirli dava arkadaşlarımızla, kardeşlerimizle birlikte olmayı arzu ettik" diye konuştu.

UNVANLARI VE RÜTBELERİ ALINSIN

Her türlü darbe ve müdahale iklimini kurutmak bakımından kararlı bir sivil duruş sergilenmesi gerektiğini belirten Uysal şunları kaydetti:

"Bu bakımdan, darbeler ve müdahaleler neticesinde darbe liderlerinin kendilerini yerleştirdikleri her türlü kamusal makam ve unvanının hayatta olmasalar bile geri alınması şarttır. Bu çerçevede başta Cemal Gürsel'in, Kenan Evren'in, Cumhurbaşkanı sıfatları yok hükmünde kabul edilip kendileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanları sıralamasından çıkarılmalıdır. Gasp ettikleri bu yüce makamdan kaynaklanan her türlü maddi ve manevi haklar ellerinden alınmalıdır. Keza kendileriyle birlikte darbeye ortak olan Milli Birlik Komitesi'nde, ve Milli Güvenlik Konseyi'nde yer alan kişilere verilen sivil unvanlar yok hükmünde sayılmalı. Bu unvanlardan hareketle işletilen özülük hakları geri alınmalıdır. Bu isimlerin tamamı hayatta olup olmadıklarına bakılmaksızın, milli gurumuz olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubiyetlerini kullanarak işlemiş oldukları bu suçlardan ötürü askerlik hayatlarında elde ettikleri her türlü rütbeden arındırılıp askerlik mesleğinden çıkarılmalıdır."



HT,EH(EK/COŞ)