Olay, 13 ay önce Konak İlçesi Çankaya Semti Gazi Bulvarı 116 numarada bulunan Efes Döviz Bürosu’nda meydana geldi. Çalışanı Pınar Şengün ile döviz bürosunda bulunan 4 çocuk babası 55 yaşındaki Hasbi Tırış, hesapları kontrol ederken, içeriye giren kimliği belirsiz kişi, belindeki tabancayı çıkartarak paraları istedi. Soyguncu paraları vermeyip direnen işyeri sahibi Tırış’ı sol göğsünden yaraladı. Yaklaşık 24 bin TL’yi alan soyguncu işlek bir noktada bulunan döviz burosundan dikkat çekmemek için yürüyerek çıkıp onlarca kişinin arasından olay yerinden uzaklaştı.

Hastaneye kaldırılan Tırış kurtarılamadı. Polis bölgedeki MOBESE kayıtları tek tek inceleyip soygunu gerçekleştiren kişinin, bir süre yaya olarak kaçıp 35 BBM 33 plakalı otomobile binerek uzaklaştığını belirledi. Polis soygunu gerçekleştiren İZSU’da güvenlik görevlisi olan Mustafa Yıldırım ile kendisine olaydan sonra yardım eden üç arkadaşının kimliği belirledi. Ekipler Mustafa Yıldırım, arkadaşları Hasan Altunbaşak, Sedat Tabak ve M.U.’yu yakaladı. Evde ve zanlıların üzerinde yapılan aramada gasp edilen 23 bin 275 bin lira ile suçta kullanılan tabanca ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen zanlılardan M.U. dışındaki 3 sanık tutuklandı.

BANKA BORÇLARINI KAPATACAKMIŞ

Adliyede savcıya ve nöbetçi hakime ifade veren İZSU’da güvenlik görevlisi olarak çalışan Mustafa Yıldırım, soygunu bankaya olan kredi borçlarını kapatmak için gerçekleştirdiğini söyledi. Yıldırım, “Bankaya olan borçlar nedeniyle sıkıntı içindeydim. Borçlardan kurtulmak amacıyla bir işyerini soymaya karar verdim. Bunu mahallede bakkal olan sanıklardan Hasan Altunbaşak'la konuştum. Bana soygun anında yanımda olmayacağını, sonrasında yardım edeceğini söyledi. Saat 16.00’ya kadar bakkalda birlikte alkol aldık. Saat 17.30 sıralarında Çankaya’da para olan bir işyerini tespit etmek için yürümeye başladım. Efes döviz önünden geçerken içeride tek bayanın olduğunu gördüm. Burayı soymaya karar verdim. Bayan görevliye 10 bin dolar bozdurmak istediğimi söyledim. Ölen kişi de içeri girdi. Bayan bu kişiye 10 bin doların ne kadar ettiğini sordu. Yanına oturdum. Elimdeki poşette ağzında mermi olan tabancayı çıkartıp, işyeri sahibine doğrulttum. Paraları vermesini istedim” dedi.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Nihal Fındık, hazırladığı iddianamede, toplanan delil ve tanık ifadelerine göre, sanıkların olayı planlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu nedenlerle sanıklardan Mustafa Yıldırım, cinayet suçundan, ağırlaştırılmış müebbet, yağma ve 6136 sayılı kanunu muhallefet suçundan da 16 yıl, Hasan Altunbaşak ve Sedat Tabak’ın cinayet suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yağma suçundan 15’er yıl, M.U.’nun ise 5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanamasını istedi. Sedat Tabak, yargılama aşamasında tahliye edildi.

ALKOLDEN BİR TÜRLÜ KURTULAMAMIŞ

İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuklu Mustafa Yıldırım, Hasan Altunbaşak ile tutuksuz yargılanan Sedat Tabak ve M.U., ile tarafların avukatları katıldı. Yaptığı işten son derece pişman ve üzgün olduğunu belirten özel güvenlik görevlisi Yıldırım, “Ben bu olayı nasıl gerçekleştirdiğime bir türlü inanamıyorum” dedi. Yıldırım, “Olay günü aşırı derecede alkollüydüm. Bu illetten bir türlü kurtulamadım. Kurtulmak için uzun mücadale verdim. İki kez hastaneye tedaviye gittim. Bir türlü bırakamadım. İçki içmeyince içimde sanki başka birisi varmış gibi oluyor. Ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Bu dünyada herşeyin hesabını verdim. Ama mahşerde nasıl vereceğim bilemiyorum. Ailemi çok üzdüm. Karşı tarafta hakkım varsa, onlara da hakkımı helal ediyorum. Çok pişmanım, üzgünüm. O tetiğe nasıl dokundum, nasıl ateş aldı bilmiyorum. Keşke ben ölseydim de, o aileye bu acıyı yaşatmasaydım. Bankadan çektiğim kredileri de, arkadaşlarımla birlikte alkole yatırdım. Bu yüzden dolayı işyerim sürekli beni başka yere gönderiyordu. Soygun olayından diğer arkadaşlarımın hiçbirinin haberi yoktu. Ben bu olayı kendi başıma planladım. 23 yıllık devlet memuruyum. Vereceğiniz karara saygılıyım” dedi. Diğer üç sanık da suçlamaları kabul etmeyip, beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından, Yıldırım'ı, adam öldürme suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı, ardından duruşmalardaki iyi hali nedeniyle müebbet hapse çevirdi. Ayrıca, yağma ve 6136 sayılı kanunu muhallefet suçundan da toplam 14 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Altunbaşak yağma suçundan 5 yıl, cinayet suçundan beraat, Tabak da dellileri gizleme suçundan 2 yıl 6 ay, cinayet suçundan beraat ve M.U. da tüm suçlardan beraat etti. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.

ÖNCEKİ SOYGUN ÇÖZÜLEMEDİ

Efes Döviz Bürosu’nun eski sahibi Cengiz Çiftçi ile işletme müdürü Nevzat İşler, 26 Ekim 2002'de, kimliği belirsiz 2 kişi tarafından tabancayla vurularak öldürülmüş, çantalarıda çalınmıştı. Kaçan zanlılar geçen süreye rağmen hala yakalanamadı.