Demirciköy Belediye Başkanı CHP'li Turan Sümer, 2003 yılında 400 yaşında anıt ağaç olarak tescillenen dev kestane ağacının bulunduğu alanın çevre düzenleme çalışmalarını gelecek yıl tamamlamayı planladıklarını söyledi. Sümer, "Bugün itibariyle 409 yaşına basan kestane ağacımızın ünü Türkiye sınırlarını aştı. Kurban Bayramı'nın ikinci günü, sırf bu kestane ağacımızı yerinde görmek ve incelemek üzere İtalya'dan tarım uzmanlarından oluşan 3 kişilik bir ekip geldi. Dev kestane ağacının çetin tabiat koşullara rağmen halen ayakta kalmasına hayret ettiler. Dağlık bir alandaki bu bölgeye ulaşımı sağlayan yollarımızı herkesin rahatça gelebileceği bir konuma getirmek istiyoruz. Özellikle Simav'daki kaplıcalara gelen turistlerin bu anıt ağacı görmesini istiyoruz" dedi.

Anıt ağaç olarak tescillenen dev kestane ağacına gözleri gibi baktıklarını ve koruma altında bulundurduklarını dile getiren Sümer, "Beldemizin simgesi haline gelen bu dev ağacın gelecek nesillere taşınması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Her gün gelmesem de haftada birkaç kez belde merkezine 1 kilometre mesafedeki bu bölgeye gelip gidiyorum" diye konuştu.

'KESTANE BABA' DİYORLAR

Belediye Başkanı Turan Sümer, devasa görünümü ve ihtişamı ile ilgi çeken kestane ağacının halen meyve vermeye devam ettiğini, ancak koruma altında bulundurdukları için meyvelerinin hasat edilmediğini kaydetti. Sümer, "Bölgemizde vatandaşların 'Kestane Baba' olarak adlandırdıkları bu asırlık ağacın Ege Bölgesi'nin en yaşlı kestanesi olduğunu tahmin ediyoruz. Belki de Türkiye'nin hatta dünyanın en yaşlı kestane ağacı bizim Baba Kestane'mizdir. Onunla gurur duyuyoruz" dedi.



MY(AÖ/CK)