Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde Adana Emniyet Müdürlüğü yaklaşık 7 ay önce 'kontör dolandırıcılığı' adı verilen yöntemle dolandırıcılık yapan şebekeyi ortaya çıkartmak için çalışma başlatmış, mahkeme kararıyla teknik ve fiziki takip yürüten polis, geçen pazartesi Adana merkezli 18 ilde ve 8 ilçede eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirmişti.

Operasyonlarda 106 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda çok miktarda 100 ve 200 TL'lik banknot, ziynet eşyası, banka dekontları, cep telefonu sim kartları ele geçirilmişti. Konya'da bir otelde yakalanan 32 yaşındaki Mehmet Ençbir'in şebeke lideri olduğu ve kurbanlarına kendisini savcı ve polis olarak tanıttığı, "Kimlik bilgileriniz kullanılarak, banka hesabınızdan PKK-KCK ve Ergenekon terör örgütüne para aktarılıyor" diyerek korkutup dolandırdığı öne sürülmüştü.

Dün geniş güvenlik önlemleri altında sağlık kontrolünden geçirilen 106 şüpheli adliye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkartılan şüphelilerden 72 kişi, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, nitelikli dolandırıcılık, tehdit ve hakaret, başkasına ait kimlik bilgilerini kullanmak' suçlamasıyla tutuklandı. 34 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.