Yaklaşık bir hafta önce İstanbul'dan Bodrum'un Turgutreis beldesine tatile gelen Nişantaşı'ndaki Amerikan Hastanesi Acil Servis doktorlarından 36 yaşındaki Hasan Karatoyuk arkadaşları ile beş yıldızlı bir otele yerleşti. Sürat motorunun çektiği parasailinge binen Karatoyuk, Turgutreis manzaralı fotoğraflar çekmeye başladı. Adaları ve Turgutreis'in Günbatımı plajlarını çeken Karatoyuk'u uçuran sürat motoru plajın bulunduğu otelin üzerine geldiğinde bir anda ters esen rüzgar nedeniyle paraşüt alçaldı ve yaklaşık 30 metre yükseklikteki otelin çatısına takıldı. Genç doktor ise otelin çatısından 6 metre aşağıda düz duvara çarparak asılı kaldı.

Su sporları çalışanları ile otel yöneticilerinin kurtarmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı kaza nedeniyle yaklaşık bir saat asılı kalan Karatoyuk için Turgutreis itfaiye ekibi ve 112 acil servisinden yardım istendi. Bu arada Karatoyuk'a asılı kaldığı yerde halatlarla içme suyu, şapka ve sigara desteği verildi.

FİLM GİBİ KURTARMA OPERASYONU

Yerli ve yabancı turistlerin şaşkın bakışları arasında 24 metre yükseklikte yaklaşık bir saat asılı kalan Karatoyuk'un kurtarmak için Turgutreis Belediyesi İtfaiye Amiri Zekeriya Bayırlı, 4 kişilik ekip ile otele geldi. İtfaiye aracının 18 metre uzunluğundaki merdiveni Karatoyuk'un bulunduğu yere yetişmeyip kısa gelince, 10 yıldır Turgutreis Belediyesi İtfaiyesi'nde görev yapan 38 yaşındaki Mehmet Buhara devreye girdi. Buhara, önce çatıdan bir halatı aşağıya sarkıttı. Ardından zemine inen Buhara makineyi burada kendisine bağladı ve çalıştırdı. Yukarı çıkış için kullanılan liberatör Karatoyuk'un yanına geldiğinde, yaralıyı da bağlayan Buhara, makina yardımıyla yukarı çıkmaya devam etti. Buhara, çatıda Karatoyuk'u bekleyenlere teslim etti. Buhara'yı yerli ve yabancı turistlerle Karatoyuk'un yakınları alkış yağmuruna tuttu.

TATİLİME DEVAM EDECEĞİM

Karatoyuk, olaydan sonra Buhara ve itfaiye ekibine teşekkür etti ve yaşadığı heyecan dolu dakikaları DHA muhabirine anlattı. Adrenalini yüksek sporları yapmayı sevdiğini belirten Karatoyuk, "Parasailing yapıp Turgutreis'in eşsiz manzarasını seyredip fotoğraflar çekiyordum. 15-20 dakika uçtuktan sonda rüzgarın birden dönmesiyle dengemi kaybettim. Paraşüt ile hızla otelin çatısına doğru alçaldı. Paraşüt çatıya takıldı, ben de çok sert olmasa da binanın arka tarafındaki düz duvara kontrollü biçimde çarparak durabildim. Önce iplerin sağlamlığını kontrol ettim ve sağlam olduğunu anlayınca soğukkanlılıkla yardımın gelmesini bekledim. O yükseklikten her an düşebilirdim. Ancak yardım geldi ve Mehmet beni inanılmayacak derecede profesyonel bir operasyon ile yukarı çekerek kurtardı. Turizm bölgelerinde yaşanan bu tür olaylardan mutlaka ders çıkarılması gerekiyor. Bu tür eğitimli bir itfaiye erinin tek olduğunu öğrendim, yardım geç de olsa geldi ve hayatımı kurtardıkları için teşekkür ediyorum. Önemli olan soğukkanlılığımı yitirmemek ve hayatta kalmayı başarmaktı bunu da başardım, tatilime devam edeceğim" dedi.

BİR HAFTA ÖNCE KURTARMA EĞİTİMİ ALMIŞTI

Karatoyuk'u kurtaran itfaiye eri Mehmet Buhara ise geçen hafta Kocaeli'nde verilen eğitim seminerinde liberatör denilen alet ile yüksekte mahsur kalan insan ve canlı kurtarma eğitimine katıldığını söyledi. Buhara, "Bu eğitimin yararını burada gördüm. Yaklaşık 110 kilo ağırlığında ve 24 metre yüksekte asılı olan Karatoyuk'u arkadaşlarımızın da yardımı ile kurtardık. Eğitimin insan hayatını kurtarmada ne kadar önemli olduğunu bu olay bir kez daha gösterdi" dedi. Buhara, liberatörün tek halatla 300 kilogram ağırlığı taşıyabildiğini belirterek, "Bir makara daha konursa 600 kilogram taşır. Bu aletin inişi yoktur. Yaralıyı yukarı taşır" dedi. Buhara, liberatörün 5 bin euro değerinde olduğunu söyledi.

YA (YY/SSA)