Servergazi Devlet Hastanesi’nde yapılan eylemde doktorlar, hastanenin çeşitli birimlerinde gezerek sigaranın zararlarına dikkat çekmeye çalıştı. Hastanenin tüm koridorlarını ellerinde dövizlerle gezip, hastaları ve yakınlarını bilgilendiren Başhekim Gürbüz Akçay ve doktorlar, broşür de dağıttı. Başhekim Dr. Gürbüz Akçay, sigaranın zararları ve neden olduğu hastalıkları ilginç bir eylemle anlatmak istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Sigara ciddi zararlara yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde toplumun yüzde 43.6'sı sigara içmektedir. Bu oran erkeklerde yüzde 62.8, kadınlarda yüzde 24.3'tür. Türkiye'de insanların yüzde 10.6'sı sigarayla ilişkili nedenlerle ölmektedir. Sigara kullanımına bağlı ölüme yol açan hastalıklardan bazıları, kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, kalp enfarktüsü, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kronik tıkayıcı akciğer hastalıklarıdır. Araştırmalarda yapılan hesaplamalar gösteriyor ki günde 15 sigara içen 30 yaşındaki bir insanın normal ömrü, 5 yıl kısalmaktadır."

Doktorların, hastane içinde, kafeteryada ve bahçede dolaşmalarını eylem sanan hastalar ise şaşırdı. Durum izah edildi ve doktorlar hastaları sigarının zararları konusunda bilgilendirdi.



RÇ(İÖ/CK)