3 Kasım 2011 tarihinde, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne kulağı ağrıyan kardeşinin çocuğunu getiren Mustafa Şahin (36), iddiaya göre Dr. Esra Dişçi'ye (29), "Sen egonu tatmin ediyorsun, rızsızsın (namuzsuz)" dedi ve küfür etti. Dr. Esra Dişçi'nin şikayeti üzerine hakim karşısına çıkan Mustafa Şahin kendini şöyle savundu:

"Kardeşim Yalçın ile birlikte yeğenimi acile götürdük. Doktora 'Abla bir bakar mısın?' dedim. O da 'Ben senin ablan değilim' dedi. Bu kez 'Bacım bakar mısın?' dedim. Bu defa da 'Ben senin bacın değilim' dedi. Tekrar 'Hocam bi bak' dediğimde 'Senin hocan da değilim' dedi. Ben de 'Ne halin varsa gör' diyerek dışarı çıktım. 5 dakika durduktan sonra 'Ben sizin hastanıza bakmıyorum' diyerek yeğenimi dışarı çıkardı. 'Siz burada görevlisiniz gelen hastaya bakmak zorundasınız' dedim. Sinirlenerek küfür ettim, ancak bunu doktara söylemedim. Kızgınlık anında ağzımdan çıktı."

Gece yarısından sonra hastanın getirildiğini söyleyen Dr. Esra Dişçi ise "Bir yaşındaki çocuğu getirerek 'Çocuk nefes alamıyor, bacım çocuğun kulağı ağırıyor' dedi. Ben çocuğu muayene için yöneldim ve onlara da giriş yaptırmalarını söyledim. Giriş yaptıramayacakları belirterek 'Sen işini yap, yapmazsan çocuğu alıp gideceğiz, başka doktor yok mu?' diye söylendi. Bunun üzerine polisi aramak isterken 'Polisi neden arıyorsun?' diyerek üzerime yürüdü. Kapıya yöneldi ve bu sırada hastane görevlisi gelerek uzaklaştırdı. Bana 'Sen egonu tatmin ediyorsun. Sen rızsızsın' diye küfretti" dedi.

2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, 11 Ekim 2012 günü verdiği kararda Mustafa Şahin'i 'kişiye yerine getirdiği kamu görevinden dolayı hakaret'ten 1 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum etti.

'TERBİYESİZ KADIN' DAVASI

İkinci olay 23 Aralık 2011'de Yakutiye Toplum Sağlığı Merkezi'nde meydana geldi. Şerifefendi aile hekimliğine muayene olmak isteyen Ü. D. (43) iddiaya göre burada ilgilenen doktor bulamayınca şikayet için Toplum Sağlığı Merkezine gitti. Ü.D. tartıştığı Sağlık Merkezi Grup Başkan vekili Dr. Mehtap Mert'e (30) "Terbiyesiz kadın" diyerek hakaret etti. Aynı mahkemeye çıkan Ü.D., "Aile hekimliğinde 40 dakika doktor bekledim. Üst kata çıktım. Dr. Mehtap Mert de oradaydı. Görevliler aile hekimimi değiştirmem için şikayetimi bilgi işlem bölümüne yapmam gerektiğini söyledi. Yan odada form doldururken şikayetçi yanıma gelerek 'Bizi rahatsız etmeye hakkın yok, polis çağırırım' dedi. Ben de 'Çağırın' dedim. Mehtap Mert bana iki kez 'Terbiyesizlik yapıyorsun, terbiyesizliğin lüzumu yok' deyince, ben de 'Hem hasta ve mağdur hem de terbiyesiz oluyorum öyle mi?' diye cevap verdim başka hakeret içerikli söz söylemedim" dedi.

Dr. Mehtap Mert, "İlgilenen olmadığını belirtti. Ben de ona aile hekiminin kim olduğunu sordum, cevap vermedi bağırdı. Muayene olmak için değil sevk evraklarını doldurarak gitmek istediğini söyledi. Şikayetinin olması halinde dilekçe ile başvurabileceğini anlatarak bilgi işlem dairesine yönlendirdim. Giderken bağırmaya devam etti. Bağırmamasını söylediğimde 'Sen git rahatına bak, terbiyesiz kadın' diyerek hakaret etti" diye konuştu. Mahkeme, Ü.D.'ya da 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi.

DOKTORA 'YAVŞAK' DEDİ

Son olay Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi'nde 30 Nisan 2012 günü meydana geldi. Kayınbiraderinin eşine doğum raporunu almak için Başhekim yardımcısı Dr. Mümtaz Saka'nın (44) odasına giren Uğur Subaşi (35), iddiaya göre öfkeyle bağırmaya başladı. Kayınbiraderinin askerde olduğunu ve raporun kendisine verilmesini isteyen Uğur Subaşi, Dr. Saka'ya küfrederek tehdit etti. Şikayet üzerine 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Subaşi, şunları anlattı:

"Dr. Mümtaz Saka'ya doğum iznine ayrılması için rapora ihtiyacı olduğunu söyledim. Doktor veremeyeceğini söylemesi üzerine ısrar ettim. Sesini yükselterek bana 'Sen ne kalın kafalısın laftan anlamıyor musun, ısrar ediyorsun çık odadan' diye hakaret etti. Ben de karşılık olarak 'Yavşak' dedim. Kendisini tehdit etmedim."

Subaşi'nin odasına gelerek "Canımı sıkma, ver raporu gideceğim" dediğini söyleyen Dr. Saka, "Sakinleştirmek istememe rağmen hakeret ve küfürlerine devam etti ve 'Sen mesainin bitmeyeceğini mi sanıyorsun? Seninle saat 5'ten sonra görüşeceğiz' diyerek tehdit etti" dedi. Uğur Subaşi de aynı mahkemenin 1 Kasım 2012'de verdiği kararıyla 1 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Erzurum 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, üç ayrı davada yargılanan ve 14'er ay hapis cezası alan 3 kişi hakkında hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile erteledi.