Geçen 17 Nisan'da işlenen cinayetin Gaziantep 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşması öncesi doktorlar Adalet Sarayı önünde toplandı. 'Dr. Ersin Arslan'ı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız', 'İş güvencesi, can güvencesi ve gelecek güvencesi istiyoruz' yazılı pankartlar açan doktorlar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını protesto etti. Eylemde konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Beyazıt Bilgin, "En kısa vadede hem Sağlık Bakanlığı hem de TBMM Araştırma Komisyonu'nda dile getirdiğimiz hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Alınacak önlemlerde samimi olunmasını ve sonuç alınmasını istiyoruz. Bütün bunlar yapanların yanına kar kalmasın istiyoruz" dedi.

'DAVA DÖNÜM NOKTASI OLMALI'

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Savaş Gürsoy ise davanın sağlıkta şiddetin dönüm noktası olması gerektiğini vurguladı. Gürsoy, "Başka Ersin'lerin ölmemesi için TBMM çatısı altında sağlıkta şiddetle ilgili kurulan komisyondan da bunu önleyecek yasa tasarısı bekliyoruz. Sağlıkta şiddete bağlı olarak hayatını kaybeden kişilerin özlük haklarının da korunması noktasında yasal düzenleme bekliyoruz" diye konuştu.

Merhum Ersin Arslan'ın eşi ve meslektaşı Sibel Arslan da "Eşimi öldüren şahsın 18 yaşında olduğu iddia ediliyor. Bunun arkasına sığınılarak cezanın hafifletilmesine çalışılıyor. Ama ben bir hekim olarak 18 yaşın altında olduğunu düşünmüyorum. Hatta bu konuda ön araştırma yaptık. Zaten bunu mahkemede de dile getireceğiz. Yaş tashihi isteyeceğiz" diye tepkisini dile getirdi.

Meslektaşlarına destek veren CHP Mersin Milletvekili Dr. Aytuğ Atıcı ise sağlıkta şiddetin hem sık, hem de öldüren boyuta geldiği halde AK Parti'li hekim ve sağlıkçı milletvekillerinin bunu anlamadığını öne sürdü.

Aytuğ Atıcı, "Dr. Ersin Arslan öldürüldükten sonra köşeye sıkıştılar da böyle bir komisyon kurdular. Sağlıkta şiddet konusunda halen ne yapacaklarını, nasıl polisiye tedbir alacaklarını anlatıyorlar. Önce teşhis koyun. Teşhis koyamadığınız hastaya tedavi yapmayın. Biz böyle öğrendik. Sağlıkta şiddeti yok etmenin yolu öncelikle sebeplerini ortaya çıkarmaktır. Şiddetin sebeplerini hekimde veya sağlık çalışanlarında aramak, gaflettir, aptallıktır, geri zekalılıktır" dedi.

Basın açıklamasının ardından doktorlar dağıldı.

Sanık M.G.'nin ilk kez hakim karşısına çıktığı 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde davayla ilgili gizlilik kararı verildi. Bu karar üzerine doktorlar ve gazeteciler salona alınmadı. İlk duruşmada, Arslan'ın öldürüldüğü sırada yanında olan hastane çalışanlarının yanı sıra, katil zanlısının yakınlarının ifadelerine başvurulacağı öğrenildi.