Suşehri İlçesi'nde yaşayan Hatice- Ahmet Ercan çiftinin iki çocuğundan Cumhuriyet İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrenicisi Kevser Ercan sol bacağındaki, Paşabey Mahallesi'nde oturan Hatice- Aydın Ercan çiftinin 2 çocuklarından Melike Arslanbüken de sağ bacağındaki 5 santimlik kısalık ve eğiklik nedeniyle yürüme zorluğu çekiyordu. Çocukların aileleri tedavi için Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi ortopedi bölümüne başvurdu. Bölüm öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hayati Öztürk tarafından yapılan muayene sonucunda, çocukların bacaklarındaki kısalık ve eğriliğin ameliyatla düzelebileceği belirlendi. Başta tereddüt yaşayan aileler daha sonra çocuklarının ameliyat olmasına izin verdi. 11 Haziran'da Doç. Dr. Hayati Öztürk ve ekibi tarafından 'İlizarov' metodu ile ameliyat edilen iki çocuğun bacakları diz kapaklarından ayaklarına kadar 5 santim uzatıldı.

İLİZAROW YÖNTEMİ KULLANILDI

2 çocuğun ameliyatını aynı anda gerçekleştiren CÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Hayati Öztürk şu bilgileri verdi:

"İki kızımızı 6 hafta önce aynı gün İlizarow yöntemi ile ameliyat yaptık. Kevser Ercan'ın sol bacağında 5 santimlik bir kısalık vardı. Melike Arslanbüken ise doğuştan sağ bacağı kısa eğri ve kaynama geriliği vardı. Melike'ye daha önce 12 kez ameliyat yapılmış. Bizde yeni çıkan bilgisayar destekli İlizarow adı verilen eğri kemikleri düzeltme ve uzatma sistemi ile bu ameliyatları gerçekleştirdik. Şu anda iki hastamızın da durumları gayet iyi, her hangi bir sıkıntı yok. Bir hafta sonra bacaklarında bulunan çemberler çıkarılarak alçıya alınacak. İki üç haftada bu alçılar bacakta kalacak. Daha sonra bu alçılar da çıktıktan sonra çocuklarımız normal hayatlarına dönecek, koşup oynayabilecek."

Bu tip rahatsızlıkları olan hastaların ameliyat olmadıkları zaman çok büyük sıkıntı çektiklerini söyleyen Doç. Dr. Öztürk, "Bu tip hastalar tedavi olmadıkları zaman yürüme ve koşma zorlukları çekiyorlar. Bel bölgesinde ve leğen kemiği dediğimiz bölgeler de eğrilik oluyor. Ama asıl sıkıntıyı yürüme ve koşmada yaşıyorlar."

TEŞEKKÜR ETTİLER

Başarılı geçen ameliyat sonrası çok mutlu olduklarını dile getiren çocuklar, artık diğer çocuklar gibi koşup oynayacakları günü beklediklerini belirtti. Sol bacağından ameliyat olan Kevser Ercan duygularını şöyle dile getirdi:

"Diz kapağım ile ayak bileğim arasında doğuştan kısalık vardı. Hastanede yapılan ameliyat ile uzattılar. Şimdi çok iyiyim, daha önceleri yürürken zorlanıyordum. Omuzum hep bir tarafa çöküyordu. Ameliyat oldum ve bacağım diğer bacağım ile aynı seviyeye geldi. Ameliyatımızı yapan doktorlara çok teşekkür ediyorum. Ayağım normale döndü. Tedavim biter bitmez, ilk olarak arkadaşlarım ile birlikte ip atlayacağım, onlarla koşup oynayacağım."

Sağ bacağı uzatılan Melike Arslanbüken da, daha önce 12 ameliyat geçirdiğini ama bu yöntem ile sorunun giderildiğini belirterek, "Bir an önce koşup oynamak istiyorum" dedi.



HY(EA/COŞ)