Görev yaptığı Doğubayazıt ilçesinde silahlı saldırıya uğrayan ve bu sabah saatlerinde tedavi gördüğü Ankara'daki hastanede vefat eden Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı'nda (HSYK) tören düzenlendi.

Kılıç'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, Keçiören Adli Tıp Kurumu'nun ardından Hasköy Camii'nden alınarak HSYK'ya getirildi.

HSYK bahçesinde düzenlenen törene, Kılıç'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, HSYK, Yargıtay, Danıştay üyeleri, birlikte görev yaptığı arkadaşlarının yarısıra hakim ve savcı katıldı. 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Tatar, Kılıç ile 1.5 yıla yakın süre beraber çalıştıklarını belirterek, "Yaşı bizden küçüktü, ama kendisinden çok şey öğrendik. 12 bin meslektaşımızın başı sağolsun. Melek gibi bir insandı ve çok seviliyordu" diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de törendeki konuşmasında, Kılıç'ın menfur bir saldırı sonrası hayatını kaybettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Acımızı ifade edecek kelime bulmakta zorlanıyorum. Uzun ve meşakkatli bir eğitim sürecinden sonra savcılık görevine başlamıştı. Doğubayazıt, onun ikinci görev yeriydi. Ülkemiz ve milletimiz görev yaparken hayatını kaybeden şehitlerimizin arasına bugün Hakan Kılıç kardeşimizi de yolcu ediyoruz. Yürekli, onurlu, başarılı bir savcımız olarak hep gözlerimizde yaşayacak ve bu şekilde hatırlanacak, Hakan kardeşimiz. Bıraktığı yerden arkadaşları, bu büyük camia onun hak, hukuk ve adalet ideallerini daha yukarıya taşımaya devam edecekler. Allah'ın yarattığı insana silah doğrultabilen, tetik çekebilen alçak ve sefil anlayışı hep birlikte lanetliyoruz. Sevgili Hakan kardeşim şimdi seni şehitlerin katına ve arasına uğurluyoruz. Gözün arkada kalmasın. Ailen ve biricik evladın bize ve bu büyük camiaya emanet. Ruhun şad olsun, mekanın cennet olsun. Milletimizin başı sağolsun."

Konuşmalardan sonra yapılan dua ardından Bakan Ergin ve törene katılanlar, Kılıç'ın yakınlarına 'Başsağlığı' diledi. Kılıç'ın ağabeyi doktor olarak görev yapan Erkan Kılıç'a da Bakan Ergin ve törene katılanlar 'Başsağlığı' dileyerek kendisini sakinleştirmeye etmeye çalıştı. Ağabey Kılıç, kardeşinin Adli Tıp Morgu'ndan çıkartılırken tabutuna sarılı Türk bayrağını tören boyunca elinden hiç bırakmayarak gözyaşı döktü.

Kılıç'ın Türk bayrağına sarılı tabutu daha sonra polis tören kıtasının yanısıra Bakan Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ve Yargıtay Başkanı Kaynak'ın omuzlarında cenaze aracına taşındı.

Kılıç'ın cenazesi HSYK'nın önünden memleketi Konya Ereğli'ye uğurlanırken Ereğli'deki cenaze töreninin yarın yapılacağı bildirildi.

BAKAN ERGİN AÇIKLAMA YAPTI

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Ergin, Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı'nın Kılıç’ın elindeki tüm soruşturma dosyalarını incelendiğini belirterek, "Şu an için elimizdeki bilgi, yakın tarihte verilen bir mahkumiyet kararından mahkum olan kişinin zanlı olarak görüldüğü şeklindedir. Ancak konuşmak için henüz erken tüm ihtimaller değerlendiriliyor. 10 gün önce çıkan mahkeme kararıyla ilgili bir öngörüleri var başsavcılığımızın, kolluk güçlerimizin. Olayın failiyle soruşturma ve arama faaliyeti devam ettiği için daha detaylı bir bilgi paylaşmıyoruz. Öngörülerin ötesinde elimizde bazı veriler var" diye konuştu. 

DOĞUBAYAZIT CUMHURİYET BAŞSAVCISI'NIN AÇIKLAMASI

Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Etem Tatar ise, tören sonrası bir gazetecinin, "En son üzerinde çalıştığı dosyanın kaçakçılık ile ilgili olduğu ve o dosyada bazı siyasilerin isminin geçtiği bu nedenle böyle bir olayın gerçekleştirdiği" sorusu üzerine, "İki savcı arkadaşımız emniyetten, jandarmadan, MİT'ten tüm arkadaşlar bu işe eğildi. Hadisenin işi sebebiyle olduğu ortada. Arkadaşımızın kimseyle husumeti yok şahsi olarak. Arkadaşımız terör proje dediğimiz dosyaları yürütmüyordu, ağır cezada duruşma savcısı olarak görev yapıyordu. Hadisenin arkasında kim var araştırıyoruz" diye konuştu.

Başsavcı Tatar, "Tetikçi hakkında mütalaa verdiği dosyadaki isimlerden biri mi tetikçi" sorusu üzerine "Yani tabii. İsim söz konusu değil şahısları netleştirmeden töhmet altına almak da doğru değil" diyerek yanıt verdi. 



ÜK(AY/İD)