Doğubayazıt'ta 7 Nisan 2009 günü Kürdistan Özgür Kadın Partisi'nin eylem çağrısı üzerine Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, ilçede Dünya Kadınlar günü kutlamasına katıldı. Belediye meydanında toplanan kalabalığa konuşan Mukaddes Kubilay, "Kürt'ün mücadelesi çok önemli mücadeledir. Kutsal, büyük mücadeledir ki, kadınlarımız bunun farkındalar. Bu mücadele kadın haklarını, özgürlüğünü, aydınlığını önümüze koydu. Kürt kadını çok acı çekti. Kirli gecelerde çocukları hayatlarını kaybetti, öldürüldüler. Gerilla dağ başında. Çocuklarımız, asker öldürdüler, vuruldular, sebebi nedir ? Bu sistemdir" dedi. 

DAVA AÇILDI

Yine 21 Nisan 2009 günü Doğubayazıt'ta düzenlenen Nevruz mitinginde ise "Kürtlerin lideri Sayın Abdullah Öcalan'dır" diyen Mukaddes Kubilay hakkında Özel Yetkili Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Savunmasında 'gerilla' kelimesinin halk tarafından, 'Kürdistan' sözcüğünü de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kullandığını ileri sürdü. Kubilay, "Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in kurulduğu ilk yıllarda bölgenin milletvekillerinden 'Kürt milletvekili' diye söz ediyordu. Lozan Antlaşması'nda da bu şekilde bir harita var. Sayın Abdullah Öcalan'ı halk, lideri olarak kabul ediyor. Bende bu şekilde kabul ediyorum. Binlerce kişinin söylediği bir gerçek. Suç olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu. 
PROPAGANDAYA YARGI PAKETİ ERTELEMESİ

Terör örgütünün propagandası yapmak, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan Mukaddes Kubilay, terör örgütüne üye olmaktan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, iki kez terör örgütü propagandası suçunu işleyen Mukaddes Kubilay'ın bu cezasını 3'üncü Yargı paketi düzenlemesiyle erteledi. Dosya Yargıtay'a gönderildi.
 
HP(KS/AK)