Ergenekon soruşturması kapsmında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek ve Aydınlık Gazetesi sahibi Mehmet Sabuncu'nun da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 4'ü tutuklu 14 sanıklı davanın ilk duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada tutuklu sanıklar Mehmet Perinçek, İP Genel Başkan Yardımcısı vekili Mehmet Bedri Gültekin, İP İstanbul İl Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan Mehmet Sabuncu, Bülent Baş, Ertuğrul Orta, Bahadır Berk, Mehmet Bozkurt, İlyas Gümrükçü, Zafer Şen, Caner Taşpınar ve Özlem Usta katıldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Ruhsar Şenoğlu ise katılmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese kimlik tespiti yapılacağını belirtti.


MEHMET PERİNÇEK: ARAŞTIRMA GÖREVLİSİYİM


Kimlik tespiti yapılan Mehmet Perinçek, İstanbul Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olduğunu aylık gelirinin ise bin 500 TL olduğunu söyledi. Erkan Önsel eczacı olduğunu, aylık gelirinin bin 500 TL olduğunu dile getirdi. Mehmet Bedri Gültekin "İktisatçıyım, aylık gelirim 900 TL" dedi. Turhan Özlü ise yayıncı-eğitimci olduğunu aylık gelirinin ise 740 TL olduğunu belirtti. Tutuksuz sanıkları kimlik tespitinin ardından avukatların usule ilişkin talepleri alındı.


"MÜVEKKİLLERİM İP YÖNETİCİSİ VE ÜYELERİDİR"


Söz alan tüm sanıkların avukatı Hasan Basri Özbey, "Müvekkiller, 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu uyarınca kurulmuş ve bu yasanın güvencesi altında faaliyette bulunan İşçi Partisi’nin; Genel Başkan Vekili, Genel Başkan Yardımcısı, Merkez Karar Kurulu Üyesi ve yerel yöneticileridir. Müvekkillere yönelik suçlamalar, siyasi parti yöneticisi sıfatıyla yürüttükleri siyasi faaliyetler ve parti çalışmalarıdır. Dayanılan kanıtlar, İşçi Partisi’nin kamuya açık siyasal faaliyetleri, parti belgeleri, partinin basın açıklamaları, iç ve dış yazışmaları ve parti binalarında yapılan aramalarda elde edildiği iddia edilen belge ve dijital kayıtlardır" dedi.


"PARTİLERE DAVA AÇMA YETKİSİ YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA AİTTİR"


Siyasi Partiler Kanunu'nda, siyasal partilerin denetiminin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bırakıldığını söyleyen Özbey, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca her siyasi parti için bir sicil dosyası tutulacağı öngörülmüştür" ifadelerini kullandı. Partilere dava açma yetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait olduğunu belirten avukat Özbey, siyasi partiler hakkında açılan davalara bakmaya ise Anayasa Mahkemesi’nin yetkili olduğunu anımsattı.


"DOSYA YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA GÖNDERİLSİN"


Avukat Özbey talabini şöyle dile getirdi:

"Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’nda öngörülen siyasi parti güvencesine ilişkin hükümler uyarınca müvekkillerin İşçi Partisi yöneticisi sıfatıyla yürüttükleri faaliyetler hakkındaki iddiaların tefriki ile buna yönelik iddialar ve dayanaklarının SPK’nun 106. maddesine göre değerlendirilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılacak değerlendirme sonucunun beklenmesine karar verilmesini talep ediyoruz."


Özbey ayrıca Mehmet Perinçek'in de aralarında bulunduğu 4 tutuklu sanığın tahliyesine karar verilmesini talep etti.


SAVCI: TALEPLERİN REDDEDİNİ İSTEDİ


Görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, talaplerin reddini istedi. Savcı Pekgüzel, sanıkların Ergenekon terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddiasıyla dava açıldığını, parti faaliyetlerinin yargılamaya konu edilmediğini belirtti. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti ise talebi reddetti. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in 93 sayfalık iddianameyi okunması ile devam ediyor. Bu arada çok sayıda İşçi Partili duruşmayı izliyor.


SANIKLARIN 7,5 İLE 21 YIL ARASINDA DEĞİŞEN HAPİS CEZALARI İSTENİYOR


Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan 93 sayfalık iddianamede, 14 sanık yer alıyor. İddianamede, Mehmet Perinçek, Turhan Özlü, Mehmet Sabuncu, Bülent Baş, Özlem Usta, İlyas Gümrükçü, Ertuğrul Orta ve Bahadır Berk'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Mehmet Bozkurt'un 9 ile 21 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Zafer Şen, Mehmet Bedri Gültekin Erkan Önsel, Zahide Ruhsar Şenoğlu ve Caner Taşpınar'ın da 8 ile 18'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Ayrıca iddianamenin Ergenekon Davası ile birleştirilmesi de talep ediliyor.


(BB)