OTSO eski Meclis Başkanı Mustafa Karaevren'in şikayeti üzerine Osmaniye Cumhuriyet Savcısı bir süre önce OTSO Yönetim Kurulu başkanı ve üyeleri hakkında zimmet suçlamasıyla ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet Savcısı, Oda Başkanı Arif Taşkaya yönetim kurulu üyeleri Kemal Dinçgözoğlu, İbrahim Özbay, Abtullah Güreli, Mehmet Delikişi, Eyyüp Toprak, Ali Kılıç, Mustafa Demir, Şerafettin Aşlamacı, Hasan Ersoy, Mehmet Kıbrıslıgil ve Erdal Aslan'ın ifadelerini alarak soruşturmayı tamamladı. İiddianame, 'Zimmet, sahtecilik, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla tamamlanarak Osmaniye Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme iddianameyi kabul ederse, şüpheliler önümüzdeki günlerde bu suçlamalarla yargılanmaya başlanacak.

2 ÖLÜYE YARDIM

Suçlamaların ilk sırasında yer alan iddiada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu'nun 2009'da yoksul ve muhtaç öğrencilere dağıtılması için OTSO'ya gönderdiği 40 bin liranın dağıtılmadığı ve şüpheliler tarafından zimmetlerine geçirildiği ileri sürüldü. İddianamede, şüphelilerin, TOBB'a paranın dağıtıldığına dair yazı ve yardım yapılan 500 kişinin isminin olduğu liste gönderdiği, Osmaniye Nüfus Müdürlüğü'nde yapılan incelemede bu kişilerden 318'inin nüfus kaydının olmadığı, Ali Onan'ın 1992'de öldüğü, Elif Ezici'nin yardım yapılan tarihte henüz doğmadığı, birçok kişinin de ilköğretim okulunda okuyacak yaş grubunda olmadığı, bazı kişilerin de yurt dışında yaşadığı bilgileri yer aldı. Kimliği gerçek olanların da söz konusu yardımdan yararlanmadığı öne sürüldü.

ENDOZEZYA'YA GİTMİŞ

TOBB'nin 2010'da gönderdiği 20 bin liranın da dağıtıldığı iddia edilen 500 kişiden 321 kişinin nüfus kaydının olmadığı, listenin 90'ıncı sırasında yer alan Hüsamettin Yıldız'ın 2006'da öldüğü, birçok kişinin Osmaniye dışı ve yurt dışında yaşadığı belirlendi, kendisine ulaşılan kişilerin ise yardım almadıkları ortaya çıktı.

İddianamede ayrıca odaya ait makam otomobilinin piyasa değerinin 102 bin lira olmasına karşın 50 bin liraya satıldığı, ekspertiz raporları için toplanan 17 bin 162 liranın zimmete geçirildiği, şüpheli Oda Başkanı Arif Taşkaya'nın, Endonezya seyahatine, Oda tarafından görevlendirme yapılmaksızın gittiği ve yönetim kurulu kararı olmaksızın kendisine 8 Mart 2010'da 2 bin 307 lira harcırah ödemesi yapıldığı, Odanın demir başlarının yönetim kurulu kararı alınmadan satıldığı, Arif Taşkaya'nın eşi ve çocuklarına aldığı çantaları evrak çantası diye faturalandırdığı, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından Meclis Başkanı Mustafa Karaevren'in başkanlığını yapmadığı meclis toplantıları düzenleyerek meclis üyeliğinin düşürüldüğü ve bazı personelin tazminatları rızası dışında kesilip, ödeme yapılmış gibi gösterilerek zimmetlerine geçirdiği, bir bankanın personel maaşının ödenmesi karşılığında verdiği promosyon ücretlerinin bir kısmının personele ödendiği kalan kısmı ile Büyük Camii'ne oda adına gölgelik yaptırıldığı iddiaları yer aldı.

Bir gün gözaltında tutulup serbest bırakılan Oda Başkanı Arif Taşkaya ile yönetim kurulu üyeleri daha önce yaptıkları açıklamalarda suçlamaları kabul etmemişti.


İE(OA/AAA)(FOTOĞRAF)