Gazeteci- yazar Doğan Hızlan, Hitit Üniversitesi’nin davetlisi olarak Çorum’a geldi. Doğan Hızlan, Anitta Otel'de 'Dil ve Edebiyat Eleştirisi' konulu söyleşide konuştu. Hızlan, "Dilin kendi de kavramları da değişiyor. Güzel ve doğru Türkçe'nin nasıl olduğu dilbilgisi için Türkçe'nin tüm tarihini okuyacaksınız. Türkçe'yi öğrenmek dil kavramı ile eleştiri yapmak teknik bilgidir, yeterli değildir. İyi edebiyat metinleri okuyarak dil ile ilgili bilgilenebilirsiniz. Bir metni dil açısından eleştirmek için sözlüklere de bakmanız gerekiyor. Bu dönemde çok güzel sözlükler çıktı. Dil üzerinde biraz çalışmak sözlüklere bakmak gerekiyor" dedi.

Eleştirinin çok önemli bir kavram olduğunu ifade eden Doğan Hızlan, "Eleştiri ölçütlerin bir metne uygulanmasıdır. Okurların çoğunluğu eleştiri iyi mi kötü mü kesin bir yargının peşindedir. Herkesin kendi okuduklarından bazı ölçütleri çıkartması gerekmektedir. Hepimizin dünya görüşü farklıdır. Okurlarımızdan nasıl yararlanacağımız çok önemlidir. Kendinize göre dünya görüşünüze uygun edebiyatçıları okuyorsunuz. Eleştirmen nesnel davranmak zorundadır. Eleştirmen günlük edebiyat çizgisini takip ederek okuruna yararlı olamaz. Tüm kitapları da okumanız mümkün değildir. İnternet, sinema, tiyatro denilen kavramlar var. Okumak için seçici olmak zorundasınız. Eleştirmen edebiyat tarihi ile bugünün eleştirisinin bağını kuran insandır. Mademki ölçütler vardır bunları analitik biçimde okura sunmak zorundasınız" diyerek şöyle devam etti:

"Yayınevi ve okur adedi her sene artıyor. Biz eleştirmenlik yaparken bazı kriterleri göz önüne almalıyız. Yeni edebiyat alanları var. Bilim kurgu, polisiye gibi. Bazı eleştirmenler mizahı eleştiriden saymıyorlar. Polisiyenin de edebi olanları var. Her çok satan kitap iyi değildir, her az satan kitap da kötü değildir. Her yaşın okuma birikimi okuma gereksinimi var. İyi bir okurun önce klasikleri okuması gerekiyor. Biz eleştirmenlerden fazla şeyler istiyoruz. Edebiyat eleştirisi okuru aydınlatmaya yönelmelidir. Her çağın yazarı farklıdır. Her çağın yazarının eleştirmeni de farklıdır."



YÇ(MS/SS) (FOTOGRAFLI)