Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) sanayicilerine uygun koşullarda kesintisiz elektrik üreten Çakmaktepe Enerji A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, doğalgaz çevrim santrallerinde elektrik enerjisi üreten şirketlerin dernekleşme çalışması yürüttüğünü söyledi. İzmir’de doğalgaz çevrik santrali işleten Enda Enerji, İşbir, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Pancar Organize Sanayi Bölgesi, İTO ve Çakmaktepe Enerji’nin kurucu üyeler arasında olduğunu kaydeden Akkan, Trakya’dan da bazı şirketlerle görüşüldüğünü söyledi.

MERKEZİ İZMİR OLACAK

Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin sorunlarının daha etkin çözümü ve seslerinin daha iyi duyurulması için temeli atılan derneğin kurucu üyelerinin büyük kısmının İzmir’de olacağını dile getiren Akkan, "Dolayısıyla merkezinin de İzmir’de olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. Enerji üreten şirketlerin pek çok dernek çatısı altında birleştiklerini ancak su, kömür, doğalgaz, rüzgar gibi pek çok farklı kaynaktan üretim yapan şirketlerin farklı sorunları bulunduğunu anlatan Akkan, "Biz derdimizi daha kuvvetli bir sesle anlatmak istiyoruz. Kendi derdimizi kendimiz anlatmak için dernek kuruyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİ İKİ ATEŞ ARASINDA

Akkan, doğalgaz çevrim santrallerinin sorunları ise şu sözlerle anlattı:

"Bugün doğalgazcıların yüzde 30’u elektrik üretmesin Türkiye karanlıkta. Biz Mart’tan beri trilyon zararlar ederek ayakta durmaya çalışıyoruz ama bir noktadan sonra ayakta duramayacağız. Türkiye’nin enerji sistemi batmak üzere. Teşviklerimizi alamıyoruz. İletim parasını fazla ödüyoruz. Sorumlu olduğumuz BOTAŞ’ın dışında Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi var. BOTAŞ 'Santralı kapat' diyorsa PMUM 'Durma çalış' diyor. Zararına üretim yapma noktasına gelip de üretimi durdurmaya çalışsak bu kez BOTAŞ 'Taahhütte bulundun, çekmediğin enerjinin parasını öde' diyor. Nerede serbest piyasa? 190 liraya ürettiğim malı 140 liraya satmak zorunda mıyım? En azından bu sorunlarımızı duyurmak için bir çatı altında toplanmamız gerekiyordu. Dernek kurulur kurulmaz önceliklerimiz de bu tür konular olacak."



BT(İÖ/SS)