Aynı zamanda Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı da olan Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Karadeniz’in en değerli balıklarından olan mersin balıklarının neslinin korunması gerektiğini vurguladı. Mersin balıklarının 200 milyon yıldır var olduğunu ve dinazorlarla aynı dönemde yaşadıklarını söyleyen Doç. Dr. Tırıl, "Ülkemiz sularında uluslararası anlaşmalara göre koruma altında olmasına ve avcılığı yasak olmasına rağmen, tesadüfen ağlara takılan erişkin bireylerin küçük bireyler gibi geri salınması gerekirken, maalesef bu balıklar ganimet olarak görülüp öldürülüyor" dedi.



Mersin balıklarının en önemli üreme alanlarını Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Tırıl şu bilgileri verdi:

"Normal şartlarda gürül gürül akan Yeşilırmak, Suat Uğurlu Barajı'nda günlerce su tutulduğunda kuruyor ve yumurtlama göçü yapmaya çalışan Mersin balıkları su birikintilerinde mahsur kalıyor. Geçtiğimiz 11 Mart'ta iki gündür barajdan su bırakılmıyordu ve 150 kiloluk mersin morinası, Yeşilırmak'ın içinden geçtiği Çarşamba ilçe merkezindeki köprü civarında su birikintilerinde çırpınırken civardaki vatandaşlar tarafından hunharca öldürüldü. Yapılması gereken bu balığı kurtarmaya çalışmak olacaktı. Mersin balıklarının mücadelesi devam ediyor. Halkımızında bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Mersin balıklarını ve yavrularını koruyalım, çoğalmalarına izin verelim. Yeşilırmak'ın sembolü Mersin balıklarını hep birlikte yaşatalım."

MS(İS/COŞ)