Gıda zehirlenmelerinin salgına da dönüşebilecek nitelikte olduğunu kaydeden Sümer, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında açıkta satılan gıdaların tüketiminde izlenen artışlar beraberinde besin zehirlenmelerinde artışa neden olmaktadır. Özellikle havaların sıcak olması nedeniyle mikroorganizmalar gıdalarda üzerinde daha çok ürer. Bu durumda çoğunlukla gıdaların renginde, koku ve tadında değişiklik olur. Fakat bazı durumlarda bozulan gıdaların görünümünde ve kokusunda değişiklik olmaz. Bu durum besin zehirlenmelerinin oluşumunu kolaylaştırır. Besin zehirlenmelerinin bir diğer özelliği de birden fazla kişiyi etkileyerek salgınlara neden olabilmesidir. Genellikle dışarıda hazırlanıp satılan gıdalar nedeniyle oluşan toplu besin zehirlenmelerine rastlanabilir."

Özellikle soğukta saklanması gereken gıdaların daha kolay bozulduğunu vurgulayan Sümer, bu tür gıdaların tüketimine daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sümer, şöyle dedi:

"Yaz aylarında soğukta saklanması gereken gıdaların üretimine ve saklanmasına dikkat edilmesi gerekir. Özen gösterilmeyen gıdalarda belli bir süre içinde mikroorganizmalar çoğalabilir. Başta dondurma, kremalı pasta, sütlaç, salam, mayonez, vanilya sosu olmak üzere çiğ ya da iyi pişmemiş et ve tavuk, süt, süt ürünleri gibi gıdaların tüketilmesi sonucunda besin zehirlenmeleri oluşabilir. Ayrıca bu tabloya iyi yıkanmadan tüketilen sebze ve meyvelerin de neden olabileceği unutulmamalıdır."

"ZEHİRLENMENİN BAŞLICA BELİRTİSİ BULANTI VE KUSMA"

Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin daha çok miğde bulantısı ve kusma ile başladığını anlatan Sümer şunları söyledi:

"Tüketilen gıda ile birlikte bu mikroorganizmaların kendisinin veya ürettiği toksinlerin alınması sonucunda hastalık oluşur. Hastalık tablosunun ortaya çıkış süresi saatler içinde olabileceği gibi birkaç güne kadar uzayabilir. Bulgular çoğunlukla gıda alımından sonra kısa sürede bulantı ve kusmanın ön planda olduğu bir tablo ile başlar. Bu duruma bazen ishal eşlik edebilir. İshal gelişen olgularda karın ağrısı da sık görülen bir bulgudur. Besin zehirlenmelerinde hastada ateş genellikle görülmez.''

HİJYENİK YERLERDE SATILAN GIDALAR TÜKETİLMELİDİR

Besin zehirlenmelerinden korunmak için hijyenik yerlerde satılan gıdaların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Sümer, gıdaları tüketirken özellikle el temizliğine de önem verilmesi gerektiğini söyledi. Sümer, şöyle dedi:

"Üretim ve saklama koşulları bilinmeyen yerlerden alınan gıdaların tüketilmemesi ve temizliğine güvenilmeyen suların içilmemesi besin zehirlenmelerinin engellenmesi açısından büyük önem taşır. Ayrıca uygun el hijyeni sağlanması ile tüketilen sebze ve meyvelerin iyi yıkanması gerekir. Herhangi bir besin zehirlenmesinden şüphelenilen durumlarda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak gerekli müdahalelerin yapılması uygun olacaktır."



HK(İA/İD)