Yrd.Doç.Dr. Suna Kaymak Özmen, kadına yönelik, aile içi şiddetin çocukları olumsuz yansımaları konusunda Kars Halk Eğitimi Merkezi ASO Müdürlüğü salonunda düzenlenen panelde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Suna Kaymak Özmen, şiddetin avranış bozukluğu, karşıt tepki geliştirme, depresyon gibi çeşitli hastalık ya da travmalara neden olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Özmen, "Evde şiddet gören çocuk, okulda arkadaşını dövüyor. Aile içi şiddet sonucu görevler değişiyor. Anne ve baba ortak çocuğa bakmak ile yükümlüyken artık bu görev anneye kalıyor. Aile içi şiddet neticesinde çocuk istismarı ve ihmali  ortaya çıkar. Çocuk istismarı fiziksel, duygusal ya da cinsel şekilde, çocuk ihmali ise fiziksel ve duygusal olarak karşımıza çıkar. Çocuk istismarı ya da çocuk ihmalinin ortaya çıkmasının altında çeşitli nedenler vardır. Anne- babanın genç yaşta evlenmesi, deneyimsiz olması, ekonomik sebepler, işsiz kalan babanın bunu en yakınındaki objeden çıkarmaya çalışması, aile içi geçimsizlik, anne- babanın ruhsal bozuklukları nedenler arasındadır. Fiziksel istismara uğrayan çocuk bir şekilde kurtulur. Zor bir evre geçirir ama atlatır. Ancak cinsel istismar onun üzerinde derin bir etki bırakır" diye konuştu.

ANNE BABA BİR MODEL OLDUĞUNU ASLA UNUTMAMALI

Şiddetin hem kadın için,hem de çocuk için örseleyici bir durum olduğuna dikkati çeken Yrd.Doç. Dr. Suna Kaymak Özmen, gelişmiş ülkelerde bile kadına şiddetin görüldüğünü anımsattı. Kız çocuklarının eğitimli olmasının ilerde tasarlanan yaşam için önemli olduğuna işaret eden Yrd.Doç.Dr. Suna Kaymak Özmen şöyle devam etti:

"Şiddet gören bir kadın bir yerden sonra bunu içselleştiriyor. Kaderiymiş gibi görmeye başlıyor. Hiçbir şeyin değişmeyeceğine inanıyor. Bunun sonunda da psikolojik sorunlar yaşıyor. Aile içi iletişime yönelik olarak ne yapılabilir? Anne ve babanın aile içinde birbirlerine karşı olan davranışları, çocuklar bir hata yaptığında onlara kızma yoluna değil de hataları düzeltme yoluna gidilmesi gereklidir. Anne ve babanın bilinçlendirilmesi saldırganlık ve öfke konusunda kendilerine hakim olmaları gerekmektedir. Anne ve baba bir model olduklarını asla unutmamalıdırlar."

 

BA(KS/AAA)(FOTOĞRAF)