Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ender Özden, Türkiye’de böbrek taşının sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, bu konuyla ilgili toplumda doğru bilinen bir çok yanlışın olduğunu söyledi. Böbrek taşının böbrek yetmezliğine neden olan hastalıklardan birisi olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Özden, “Türkiye’de böbrek taşının görülme sıklığı yüzde 14'dür. Her 6 kişiden birinin hayatı boyunca en az bir defa böbrek taşı düşürme riski mevcut. Böbrek taşı oluşumunun bir çok nedeni var. Özellikle genetik yatkınlık, az sıvı tüketilmesi, hareket azlığı, fazla tuz tüketimi, hayvani gıdaların fazla tüketilmesi, obezite gibi faktörler böbreklerde taş oluşumuna neden oluyor” diye konuştu.

ÇOCUKLARA DİKKAT

Özellikle son 3 yıldır böbrek taşı görülen 1-16 yaş arasındaki çocuk hasta sayısında belirgin bir artış yaşandığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Özden, “Hastanemizde 2008'de 19, 2009'da 22, 2010'da 42, 2011 yılında ise 53 çocuğa böbrek taşı ameliyatı yaptık. Biz de bu durum üzerine çocuklardaki görülme sıklığını ve nedenlerini belirlemek için bilimsel bir araştırma başlattık. Samsun’daki ilköğretim okullarında 500 öğrenciye ultrasonografi tetkiki ile böbrek taşı taraması yapacağız. Önümüzdeki iki ay içerisinde saha çalışmalarını tamamlayıp bu yıl içerisinde de araştırmanın sonuçlarını açıklamayı planlıyoruz” dedi.

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için günde 3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyleyen Yrd.Doç.Dr. Özden, “Özellikle dışarıdan doğal yollarla süt, yoğurt, peynir gibi gıdalarla alınan kalsiyumun böbrek taşı yaptığı yönünde yanlış bir inanış var. Doğal şekilde alınan kalsiyum böbrek taşı yapmaz. Aksine kalsiyumun doğal gıdalarla az alınması böbreğin emilim sistemine zarar vereceğinden taş oluşumunu hızlandırır” diye konuştu.


YK(İS/AAA) (FOTOĞRAF)