Gölbaşı Belediyesi'nce Zübeyde Hanım Aile Yaşam Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında gebelikten doğuma kadar geçen süreçte yapılması gerekenler anlatıldı. Gölbaşılı kadınların büyük ilgi gösterdiği eğitim toplantısına konuk olarak Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Ömer Kandemir katıldı. Gebelik döneminde doktorun anne adayını sık görmeyi tercih ettiğini belirten Doç. Dr. Kandemir, bunun nedeninin bebeğin sağlıklı bir şekilde kontrolünün gerçekleşmesi olduğunu belirtti.

SIKINTILARI ERKEN YAKALAMAK ÖNEMLİ

Doç. Dr. Ömer Kandemir, gebelik döneminde ilgili doktorun anne adayını sık görmeyi tercih ettiğini söyledi. Doç. Dr. Kandemir, "Öncelikle de tansiyon ve kilonun kontrolü sağlanır. Gebelikte sıkıntıları erken yakalamak çok önemlidir. Aşamalı olarak yapılacak kontrollerde ultrasyon sık kullanılan bir yöntemdir. Bebeğin takibinde ense kalınlığının bazı tehlikelerin habercisi olduğu unutulmamalıdır. Gebelikte kanamada da risk gaktörüdür ve mutlaka takibi gerekir" dedi. Uygulanan tarama testi ile başta down sendromu olmak üzere çeşitli risklerin yakalandığını ifade eden Doç. Dr. Kandemir, şeker yüklemesi testinin amacının da gebeliklerin yüzde 4'ünde ortaya çıkan şeker hastalığının taranması olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Kandemir, şeker hastalığında diyeti önerdiklerini, 100 gebelikten dördünde de şekerin ortaya çıktığını açıkladı.

İDEAL GEBELİK YAŞI 18- 35

Doç. Dr. Ömer Kandemir, ideal gebelik yaşının 18- 35 olduğuna dikkat çekerken, aşırı zayıflık ya da şişmanlığın risk faktörü olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kandemir, 35 yaş üstü anne adaylarında tarama testlerinin bir kenara bırakıldığını ve su almayı tercih ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Kandemir, "Akraba evliliği gebelikte her zaman risktir. Ne yazık ki Türkiye'de akraba evliliğinden doğan çocukların sakatlık oranı her geçen yıl artıyor. Sizlerden isteğim çocuklarınızı yakın akrabalarınızla evlendirmeyiniz. Bir başka risk faktörü de sigara ve ilaç kullanımıdır. Bu nedenle sağlıklı çocuk istiyorsanız planlı bir gebelik şarttır" diye konuştu.