Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından 21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele katılan AÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Küçükçetin, Türkiye'de her 10 bireyden birinin laktoz intoleransı, yani süt şekerinin parçalanamaması sorunu yaşadığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Okul Sütü Projesi' kapsamında yaklaşık 7 milyon 200 bin süt dağıtıldığını kaydeden Doç. Dr. Küçükçetin, "Dağıtılan bu kadar süte karşın toplamda 2 bin çocuğun buna karın ağrısı gibi şikayetlerle tepki vermesi söz konusu oldu. Zehirlenme iddiası için rakamlar çok düşük. Eğer mikrobiyolojik bir durum ortaya çıksa milyonlarca çocuğun hastanelere gitmesi lazımdı" diye konuştu.

Uzun ömürlü sütte, üretim teknolojisi şartlarına uyulduysa risk olmadığını belirten Doç.Dr. Küçükçetin, Okul Sütü Projesi'nin biraz aceleye getirildiğini belirterek, okullarda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa laktoz intoleransı ya da süt alerjisi tarama çalışmaları yapması gerektiğini belirtti. Doç.Dr. Ahmet Küçükçetin, "Tecrübesizlik ama okul sütü toplum beslenmesi açısından çok önemli bir projedir. Proje ülke çapında ve uzun süreli devam etmeli" dedi.

PASTÖRİZE SÜTTE KATKI MADDESİ YOK

Doç.Dr. Küçükçetin, İstanbul'da 2005 yılında 1000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre ankete katılanların yüzde 33'ünün, pastörize işlemi sırasında süte katkı maddeleri ilave edildiğine inandığını söyledi. Bunun yaygın olmakla birlikte yanlış bir inanış olduğunu belirten Doç.Dr. Küçükçetin, sütün besin değerlerini, en çok evde yapılan kaynatma işlemi sırasında kaybettiğini söyledi.

Doç.Dr. Küçükçetin, raf ömrü 5 gün olan pastörize sütte B1 vitamini kaybının yüzde 10, raf ömrü 6 aya kadar çıkan uzun ömürlü sütte kaybın yüzde 5 ile 15 arasına değişirken, evlerde kaynatılan sütte kayıp oranının yüzde 20 olduğunu söyledi. Folik asitte ise pastörize sütte yüzde 5, uzun ömürlü sütte yüzde 10 kayıp olurken, kaynatılan sütte kayıp miktarının yüzde 15 seviyelerine çıktığını belirten Doç.Dr. Küçükçetin, C vitamininde pastörize sütte kaybın yüzde 10, uzun ömürlü sütte yüzde 15, kaynatılan sütte ise yüzde 20 seviyesinde olduğunu aktardı.

AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Bülent Şık ise okul kantinlerinde tüketilen diğer besinlerin ciddi takip altına alınması gerektiğini söyledi. Aşırı şeker içeren bu besinlerin obeziteye neden olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Şık, "Bunların üzeride ciddi düşünmek lazım" dedi.