Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki yıl önce göreve başlayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural, geçen yılın sonunda 'Kalp Projesi' hazırlayarak İl Sağlık Müdürlüğüne verdi. Projenin valilik tarafından onaylanması üzerine Dr. Mutlu Vural, kalp masajının nasıl yapıldığını öğretmek için yollara düştü. Üzümlü ilçesinde Merkez camide cemaate kalp projesi hakkında bilgi veren ve kalp masajının önemini anlatan Doç. Dr. Vural , kalp krizi geçiren bir insana nasıl masaj yapılmasını gerektiğini gösterdi.

'SAĞ KALMA TÜRKİYE'DE YÜZDE 1, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YÜZDE 15' 

Vatandaşlara maket üzerinde kalp masajının nasıl yapılması gerektiğini anlatan ve uygulama yapan Doç. Dr. Vural şunları söyledi:

"Hedefimiz kalp damar hastalıklarını önlemek ve ani kalp durmasında sağ kalımı arttırmak. Bu projeyi Erzincan’da gerçekleştirdikten sonra ulusal bir marka haline getirmek de bir diğer hedefimiz. Biz Erzincan’da 10 bin kişiye kalp masajı öğretmeyi hedefledik. Bu sayede sokakta birinin kalbi durduğunda, ambulans gelene kadar bilinçli bir müdahale olacak. Böylece hayata dönme oranı artacak. Biliyoruz ki ülkemiz şartlarında hastane dışında gerçekleşen ani kalp durmalarında hayatta kalma oranları yüzde 1. Ama hastane içinde gelişirse bu oran yüzde 90’a çıkıyor. Gelişmiş ülkelerin başarıları hastane dışında yüzde 15’tir. Projemizi Erzincan'ın ardından Türkiye’ye uyarlamayı düşünüyoruz. Türk Kardiyololoji Derneği'nden de destek alıyoruz. Köy köy geziyor ve projemizi anlatıyoruz. İmam ve öğretmenlerden destek aldık. Daha yapacağımız çok şey var."



RD(KS/COŞ)