Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı olarak görev yapan Doç.Dr. Bilgin Gürateş, geçen 28 Nisan’da kaybolduktan 3 gün sonra elleri- ayakları bağlı, kasığından tabancayla vurularak öldürülmüş halde toprağa gömülü cesedi bulundu. Doç.Dr. Gürateş cinayeti davasının karar duruşması 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada Doç. Dr. Bilgin Gürateş cinayetiyle ilgili 'adam öldürmek' ve 'adam öldürmeye iştirak' suçlamalarıyla ömür boyu hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanıklar Recai Yıldızhan, oğlu Gökhan Yıldızhan ile ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Semih Avcı ve Öner Yıldız ile diğer tutuksuz sanıklar Mehmet Yıldırım ve Taha Gökşin Yıldızhan hazır bulundu. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Abdulkadir Avcı, rahatsızlığını bildirerek duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Sadık Özkan’ın cinayetin bir numaralı sanığı Recai Yıldızhan’a son sözünü sordu. Recai Yıldızhan, "Bu işteki tek suçum olay anında kimseye haber vermeden sabah karşı hepsini bu işin içine çekmiş olmamdı. Başka bir diyeceğim yok" dedi.

Diğer tutuklu sanık, Racai Yıldızhan'ın oğlu Gökhan Yıldızhan ise, "Ben kimsenin öldürülmesine yardım etmedim. Vuran babam, gömen ise Abdulkadir Avcı’dır. Adalete sığınıyorum" dedi.

BABA İLE OĞLUNA MÜEBBET HAPİS

Duruşmada avukatlar dinlendikten sonra sanıklar hakkında karar açılandı. Sanık Recai Yıldızhan'ın Gürateş'i vurduktan sonra kendisine tampon yapmasını engelleyip ölümünü beklediği belirtilerek, kasten adam öldürme gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına kara verildi. Yıldızhan'ın cezasında indirim yapmayan mahkeme, ayrıca ruhsatsız silah bulundurmaktan da 2 yıl hapis cezası verdi.

BABASINA YARDIM ETTİ

Ömür boyu hapse çarptırılan Recai Yıldızhan’ın oğlu Gökhan Yıldızhan’ın cinayet sırasında babasının yanında olduğunun tespit edildiği, gırtlak kanseri olan Recai Yıldızhan’ın sağlık durumu ve ölenl Bilgin Gürateş’in fiziki durumu karşılaştırıldığında Recai Yıldızhan’ın cinayeti tek başına işleyemeyeceği kaydedildi. Kararda, Gökhan Yıldızhan’ın cinayet öncesinde Bilgin Gürateş’i döverek babasına yardım ettiği ve cinayet sırasında ise Gürateş’in yardım istemek için bağırmaması ve kendisine tampon yapmaması için engellediği anlaşıldığı belirtilerek ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, oğlu Yıldızhan'ın da cezasında taksiri indirim uygulanmamasına karar verdi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan sanıklardan Abdulkadir Avcı'ya suç delillerinin gizlediği, cesedi ve silahı ortadan kaldırdığı gerekçesiyle 1 yıl hapis verdi. Tutuksuz sanıklardan Semih Avcı ise suç ve suçluyu görüp, olayı gördüğü halde yetkili mercilere bildirmediği gereçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Semih Avcı'nın cezasın da da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Davanın tutuksuz sanıkları Taha Gökşin Yıldızhan, Mehmet Yıldırım ve Öner Yıldız'ın beraatlerine karar verildi.