Doç.Dr. Banu Bozkurt, toplumda kontak lens kullanımının zararlı olduğu yönünde görüşlerin olduğunu anlattı. Doç.Dr. Bozkurt, toplumda, kontak lens kullanmanın zararlı, gözlük kullanmanın yararlı olduğuna dair görüş bulunduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

"Ama son zamanlardaki gelişmeler, kontak lens kullanımı çok daha güvenli olduğunu gösterdi. Son 10 yılda özellikle materyallerde çok büyük gelişmeler oldu. 'Silikon hidrojel' dediğimiz kontak lenslerin oksijen geçirgenlikleri son derece yüksek. Bu nedenle artık çok daha uzun süreli kontak lensleri kullanabiliyoruz. Kontak lensleri kullanım amacı; daha çok miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarını düzeltme amacıyla kullanıyoruz. Bunun yanı sıra son zamanlar da yine uzak ve yakını düzelten 'presbiyopi' dediğimiz 45 yaş sonrası yakını görme bozukluğu olan hastalarda da yeni kontak lens seçeneklerimiz var.''

Yeni jenerasyon lenslerde sorun çıkma olasılığı olmadığını belirten Doç.Dr. Banu Bozkurt, lens kullanımında temizliğe dikkat edildiği sürece sorun çıkmadığını kaydetti.

Lenslerin aylık, haftalık ve günlük kullanım şekli olarak değiştiğini belirten Doç.Dr. Bozkrut, şöyle devam etti:

"Lensler, gece gözde kalmamalı. Lens, kullanım süresinden fazla kullanılmamalı. Temizlik çok önemli, ellerimizi güzel bir şekilde yıkayıp musluk suyuyla değil, solüsyonla temizleyerek lensi gözümüze takmamız gerekiyor."

Klimalı ortam ve bilgisayar kullanımında kontak lens kullanan kişilerin dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç.Dr. Banu Bozkurt, şunları söyledi:

"Bilgisayarı uzun kullanımına bağlı gözde kızarıklık, yanma ve batma gibi bir takım bulgular görülebiliyor. Bilgisayar kullanımı belirli saatin üstündeyse, mutlaka göz kırpmalarına biraz daha dikkat etmeleri, su tüketimini artırmalarını, klimalı ortamlarına dikkat etmelerini bu ortamlarda kuruluk şikayeti daha fazla oluyor. Gerekirse göz damlaları ile replasman tedavisi yaparak günde en azından 3-4 defa damla kullanmalarını öneriyoruz."



ÖÇ(İA/İD)