Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji (Suda yaşayan canlıların hayatını inceleyen bilimdalı) öğretim üyesi Doç.Dr. Derya Bostancı, beslenme alışkanlığında deniz ürünlerine çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Beslenme alışkanlığımızda balıkları üst sıralara taşımak gerekmektedir" dedi. Doç.Dr. Bostancı, "Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde insanlar, beslenmelerine oldukça fazla özen göstermekte ve beslenme rejimlerinde sağlıkları açısından uygun olan gıdaları tüketmeyi tercih etmektedir. Balık ve diğer su ürünleri doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduklarından sağlıkla tüketilebilecek gıda sıralamasında ilk basamaklarda yer almaktadır" dedi.

Doç.Dr. Derya Bostancı, balık alırken özellikle taze olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, bunun için bilinmesi gereken önemli kriterler olduğunu söyledi. Doç.Dr. Bostancı, "Balığın kalitesi, tazeliğinin bir göstergesidir. Tazeliğinin anlaşılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Bunlardan bazıları, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gibi" diyerek şöyle devam etti:

UYGUN PİŞİRME YÖNTEMLERİ

"Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler ise, buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olduğundan, tercih edilmemelidir. Çiğ balık ve deniz ürünleri parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk oluşturur. Ayrıca, B1 vitamininin yetersizliğine yol açması nedeniyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketimi de sakıncalıdır."



EK(İS/AAA) (FOTOĞRAF)