"Arka Sıradakiler" isimli dizinin setinde sanat asistanı olarak çalışan Selin Erdem'e (27) çarparak ölümüne neden olduğu ileri sürülen sürücü İdris Fırat'ın (60) yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık İdris Fırat, Selin Erdem'in ailesi, taraf avukatları ve davaya müdahillik talebinde bulunan Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SES) adına avukat Dicle Matur Çökelek katıldı.


TANIK DİNLENDİ


Duruşmada tanık olarak dinlenen Cihan Coşkun olay günü İdris Fırat'a yardım etmek için film setine gittiğini belirterek, "Biz dizi setine yemek getirdik. Aracımızı rampa aşağıya park etti. İdris Fırat araç içerisindeki yemek malzemelerini daha rahat taşıyabilmek için aracı sağ tarafa almak istedi. Kontağı çalıştırdı. Sonra araç rampa aşağıya doğru olduğu için birden hız aldı. İdris Fırat aracı durdurmak için çabaladı. Ancak kaldırıma çarptı araç durmadı yoluna devam etti" dedi.


Mahkemede söz alan Selin Erdem'in ailesinin avukatları sanık İdris Fırat'a "İş yerinde hangi sıfatla ne zamandan beri çalışmaktasınız? Aracınızı neden başka bir yöne sevk etmediniz? Frenin patladığını söylüyorsunuz, gerçekten fren mi patlamıştır yoksa fren yerine gaza mı bastınız?" şeklinde sorular yöneltti.


"TANSİYON HASTASIYIM, EL FRENİNİ ÇEKMEYİ DÜŞÜNEMEDİM"


İdris Fırat daha önceki savunmasını tekrarladığını belirterek, "Ben o firmada geçici olarak çalışıyorum. Arada bir servise çıkıyorum. Aracı hareket ettirdikten sonra sağ tarafa yanaştırmak istedim. Araba hız aldı. Frene bastım, fren tutmadı. Tansiyon hastasıyım. O an panikledim, el frenini çekmeyi düşünemedim, gaza da kesinlikle basmadım" diye konuştu.


TAHLİYE TALEBİNE RET


İdris Fırat'ın avukatı Ahmet Fırat, "Müvekkilim elinden geleni yapmıştır. Bir kaza sonucu ölüm gerçekleşmiştir. Müvekkilimin delilleri karartma olsalığı yoktur. Uzunca süre tutukludur. Kusur oranında düşme ihitmali karşısında tahliye edilmesini istiyoruz" dedi. Mahkeme heyeti suçun unsurlarının belirlenmesi açısından olay yerinde keşif yapılmasına, sanık İdris Fırat'ın üzerine atılı suçun niteliği, olay mahallinde keşif yapılmamış olması, tanıkların tamamının dinlenmemiş olması nedeniyle tutukluk halinin devamına hükmetti. Mahkeme ayrıca Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası avukatının müdahillik talebini suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddetti.


"SENARYO DEĞİL, İŞ CİNAYETİ"


Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Selin Erdem'in ailesi ve arkadaşları, "İş kazası değil, bu bir cinayet" yazılı pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya ünlü oyuncu Mehmet Ali Alabora da destek verdi. Açıklamada, Erdem'in ölümünün bir iş kazası olmadığı, sorumlunun yapımcı firma olduğu öne sürüldü.


"MÜCADELEMİZE DAHA DA ARTTIRARAK DEVAM EDECEĞİZ"


Olayın sıradan bir ölüm olayı ve trafik kazası değil, iş yerinde alınması gereken önemler alınmadığı için ihmal sonucu gerçekleşmiş bir iş kazası olduğunu belirten sanatçı Mehmet Ali Alabora, "Bundan sonra setlerimizi 4857 numaralı iş kanunu çerçevesinde organize olması için elimizden geleni yapacağız. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bundan sonra setlerimizde yeni Selin Erdem'ler kaybetmemek için, meslekten kopmamaları için ve hayattan uzaklaşmamaları için bugünden itibaren mücadelemize daha da arttırarak devam edeceğiz" ifadesini kullandı.


6 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR


İddiaya göre, İdris Fırat, geçen 1 Mayıs'ta saat 19.00 sıralarında 'Arka Sıradakiler' isimli dizinin çekimlerinin yapıldığı Kağıthane'deki sete kullandığı yemek dağıtım aracı ile gitti. Aracı, Sarmaşık Sokak'ta park eden İdris Fırat, daha sonra yemek vermek için aracı sağ tarafa park etmek istedi. İdris Fırat, aracı çalıştırmasının ardından kontrolü kaybederek yokuş aşağı ilerledi. Bu sırada dizi setinden arkadaşı Selin Erdem, aracın altında kalarak yaşamını yitirdi. Tutuklanan şoför İdris Fırat hakkında ise "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.


CT (MK)