Yaklaşık 30 yıl kullanılmadığı için yıkılmaya yüz tutan ve 3 milyon 200 bin dolarlık maliyet ile yeniden onarılarak ibatede açılan Ermeni Surp Gragos Kilisesi'nde çanın çalınması ile Paskalya kutlaması için Diyarbakır'a gelen Ermeni cemaati ve kutlamaya davet edilenler, kiliseye girdi.

Kiliseye girenler önce dilek için mum yaktı. Daha sonra Kilise Yönetim Kurulu üyesi Kevork Çalış, bir grup cemaat üyesi ile dua okudu. Çalış, Papaz olmadığından Paskalya Bayramı için kutlama ayini yapamayacaklarını belirterek, sadece küçük bir dua edeceklerini söyledi.

Okunan duadan sonra kiliseden dışarı çıkarak Paskalya Bayramı için hazırlanan renkli yumurta ve çörekler dağıtıldı. Dilek dilenip saklanması gereken yumurtaları alan bazı kişilerin yumurtaları tokuşturarak, kırdığı görüldü. 

Paskalya Bayramı nedeniyle kiliseye gelen Ermeni cemaati üyeleri adına konuşan Kevork Çalış, İstanbul'daki Patrikhaneden Paskalya Bayramı için Papaz istediklerini, ancak bir hafta sonra gönderilebileceği yanıtı aldıkları için kutlamayı bugün küçük bir dua okuyarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çalış, "Din adamımız olmadığı için böyle bir kutlama yaptık. Patrikhanemizden izin aldık. Bize 1 haftayı beklemiyorsanız dua okuyun dediler. 1 hafta beklesek Patrikhane papaz gönderecekti. Şu anda İstanbul'da bütün kiliselerde papazlar var, burada yok, Papaz eksikliği var. Kadro tamamlanırsa buraya da atama yapacaklardır. Çan takıldıktan sonra ilk kez Paskalya kutlaması yapılıyor. Geçen yıl yaptık ama çanımız yoktu, ama bu yıl ilk kez çan ile yaptık. Daha güzel oldu" diye konuştu. 

Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi, 1376 yılında yapılmış. Tarihi Sur ilçesinde Ermenilerin yoğun yaşadığı Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Kilise, 27 Mayıs 1915 yılında çıkarılan, Tehcir Kanunu'na kadar Ermeniler tarafından kullanıldı. 1'inci Dünya Savaşı sırasında karargah olarak kullanılan kilise, daha sonra ise Sümerbank'ın pamuk deposu olarak işlev gördü. 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, özellikle 1980 yılından Ermenilerin batı illeri ve Avrupa ülkelerine çeşitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi. Cemaati olmadığı için ayin yapılmayan ve zaman zaman hırsızlık olaylarının görüldüğü kilisenin, bakımsızlık nedeniyle bazı yerleri çöktü ve kumlanılamaz hale geldi. Yapılan restorasyon ile kilise yeniden ibadete açıldı.