Pojesi çerçevesinde Ak Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Gürdal Akşit ile 90 Diyarbakırlı ve 35 İstanbullu öğrenci uçakla Çanakkale’ye geldi. Kafileye Çanakkale’den de 30 öğrenci katıldı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ziyaret için gelen kafilenin ilk durağı Çanakkale Valiliği oldu. Vali Güngör Azim Tuna, Devlet eski Bakanı ve Ak Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Gürdal Akşit ile öğrencileri valilik önünde karşıladı. Kafile ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Vali Tuna, “Dedelerimizin birlikte savaştığı ve şu an koyun koyuna yattıkları bu çok özel topraklara, şehitler diyarı Çanakkalemize hoş geldiniz. Şehitlik ziyareti sonrası, bu toprakların nasıl kazanıldığı ve muhafaza edildiğini daha net göreceksiniz. Çanakkale’de herkesten bir parça var. Ebediyete kadar güzel olacağını düşündüğümüz bu coğrafyada, ecdadımıza olan borcumuzu yerine getirerek birlik beraberlik içinde yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Ak Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Gürdal Akşit ise Diyarbakır ve Çanakkale Valilikleri ile ortaklaşa bir program düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:

“İstedik ki şehitler gaziler haftasına isabet eden şu günlerde, çocuklarımızı bu anlamlı topraklara getirelim. Tarihleri ile yüzleşsinler, dedeleri ile kucaklaşsınlar ve buraları tanısınlar istedik. Diyarbakır'dan gelen çocuklarımızın yanı sıra, kardeş şehir İstanbul’dan gelen çocuklarımız gençlerimiz var. Çanakkale şehitliklerinde yer alan atalarımız dedelerimiz, çok anlamlı bir şekilde hayatlarını bu topraklar için vermişler, şehit düşmüşler. Diyarbakır’dan Hakkari’den Tunceli’den İzmir’den Kars’tan yani Türkiye’nin her yerinde gelip canlarını bu vatan için feda eden şehitlerimizi göreceğiz. Onları şükranla anacağız. Bize bu toprakları hediye ettikleri içini onları şükranla anacağız, dua edeceğiz. Allah, bizi bölmesin, bir birimizden ayırmasın. Çünkü biz birlikte Türkiye’yiz diyoruz. Bu şekilde yola çıktık.”

Öğrenciler daha sonra valiliğin önündeki kordon boyunda Troia Atı önünde partililerle birlikte şarkı söyleyip halay çekti. Kafile daha sonra savaş alanlarını gezmek ve şehitlikleri ziyaret etmek için Gelibolu Yarımadası’na geçti. Gelibolu Yarımadası’ndaki ilk ziyaret Şehitler Abidesi’ne yapıldı. Gürdal Akşit ve beraberindeki öğrenciler abide önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Öğrenciler, abideyi gezerken, 97 yıl önceki büyük zafer karşında duygulu anlar yaşadı. Gelibolu Yarımadası gezisi, diğer şehitliklerin gezilmesiyle sona erdi.

“ARTIK POLİSE TAŞ ATMIYORUM”

Diyarbakır’dan gelen kafilede yer alan Mevlana Halit Ortaokulu birinci sınıf öğrencisi Lami Bozkurt, “Diyarbakır’da çocuklar, polisi taşlıyor. Kepenkler kapanıyor. Esnaf ekmeğinden oluyor. Neden taşlıyorlar? Onların ne suçu var? Ben de 1.5 yıl önce taş atıyordum. Sonu yoktu, kendimi ele verdim. Artık, elime taş almak istemiyorum. Büyüyünce doktor veya polis olmak istiyorum. Arkadaşlarıma, 'Polise taş atmayın. Bize ne zararları var?' diyorum. Tam tersine polis bize yardım edip, bizi gezdiriyor” dedi.

Şehitlik ziyareti sırasında yaşadığı duyguları da anlatan Bozkurt, “Duygularım vatanseverliktir. Çanakkale ise geçilmezliktir. Ben de gerektiğinde vatan için dedelerim gibi burada savaşmak istiyorum” diye konuştu.