Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı Valilik toplantı salonunda ziyaret eden Sevgi Köprüsü Platformu üyesi 32 öğrenci adına konuşan Muhammet Arpacık, 4 Temmuz'da İstanbul'dan yola çıktıklarını Şanlıurfa, Kızıltepe, Mardin, Midyat, Hasankeyf, Bitlis, Tatvan, Van, Bingöl'ü gezeceklerini, amaçlarının Sevgi Köprüsü elçileri olarak bütün zihinsel kalıpları yıkarak, insanlarla sevgi zemininde bir araya gelmek ve bu bölge hakkındaki ön yargıları kırmak olduğunu dile getirdi.

STÖ'LERİN İRADE SIKINTISI VAR

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, insanların kendini mutlu hissedebilmesi, çalışmalarını sürdürürken bazı sıkıntıları ise gözden kaçırmadıklarını söyledi. Herkesin kimliğine saygı göstermek durumunda olduklarını belirten Toprak, bir ülkeyi vatan olma vasfına çıkaranın da bir birlik ve beraberlik bilinci olduğunu hatırlatarak, "O da devletimizin şemsiyesidir. Vatandaşları için var olma, onları mutlu ve memnun etme Devletimizin kuruluş amacıdır" dedi. Sivil toplum kuruluşlarının gerçek anlamda hür iradesiyle düşündüğü konuyu ortaya koyması gerektiğini ifade eden Vali Toprak, "Bu konuda en büyük sıkıntının irade kaybı olduğunu düşünüyorum. İradeyi kullanma konusunda sıkıntılar var. Elbette ki bir liman arayışına girilebilir. Ama özellikle belirtmek istiyorum. İdeoloji insanın gözünü kör eder. İdeolojiye saplanıp kalırsak baktığımız çerçeveyi daraltmış ve diğer görüşleri yok saymış oluruz" dedi.

Türkiye'nin çok geniş bir aileyi içerisinde barındırdığını, bu büyük aileyi bir arada tutabilmek için de bir devlet çatısının gerekli olduğunu söyleyen Vali Toprak, "Aksi takdirde sahip olduğumuz bu birlikteliğimiz zarar görüyor. İnsanları ayrıştırarak meseleye bakacak olursak yanlış noktalara varırız" diye konuştu.

DİYARBAKIR 30-40 YIL ÖNCE DEĞİL,15 BİN YIL ÖNCE KURULDU

Diyarbakır'ın 30-40 yıl önce kurulan bir kent olmadığını da dile getiren Toprak, "Diyarbakır sanki 30-40 yıl önce kuruldu ve Diyarbakır budur demek isteyen art niyetli kişilere de bir cevap olarak ziyaretine geldiğiniz bu kadim kent Diyarbakır'ımız, tüm güzellikleri ve kazanımları içerisinde barındırıyor. Bu değerleri 30-40 yıl öncesinden değil 15.000 yıldan bu yana içerisinde barındırmayı başarmış bir kenttir" hatırlatmasında bulundu.

SİLAH KORKUSUYLA OLUŞAN İRADE VAR

Şiddet, terör tehdidi ve korkusu nedeniyle insanların iradesini net olarak ortaya koyamadığını belirten Vali Mustafa Toprak şöyle devam etti:

"Buradaki en büyük sıkıntı da şiddet baskısı, terör tehdidi, korkusu ve endişesi nedeniyle insanların iradesini net olarak ortaya koyamamasından kaynaklanıyor. Bunlar kişiler arasındaki, kurumlar arasındaki ilişkileri engelliyor. Çünkü irade kendi iradesi değil. Açık ve net gösteriyor ki silahın korkusuyla şiddetin korkusuyla oluşan bir irade. Çünkü biz toplumun içersindeyiz. Toplum kendi iradesini kullanabilmelidir. Vatandaşımızın iradesini engelleyen en önemli tehdit, şiddet unsurudur. Zaten açıklamalara dikkat ederseniz güncel problemlerin temelinde de o vardır."

SIKINTILAR SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞIYLA GİDERİLEMEZ 

Savaş çığırkanlığı, ayrışma, şiddet lisanını kullanarak bir yere gitmenin mümkün olmadığını vurgulayan Vali Mustafa Toprak, "Savaş çığırtkanlığı, ayrışma, şiddet lisanını kullanarak bir yere gitmemiz mümkün değildir. Olumsuzlukları ve sıkıntıları dile getirirken bir savaş çığırtkanlığı yaparak bölme ve ayrıştırma cephesinden değil de anlatmak istediklerimizi güzel ifadelerle dile getirerek anlatmalıyız" dedi.

BARIŞ KONUŞULDUĞUNDA ŞİDDET ARTIYOR

Yeni bir Anayasa çalışmasının yapılmakta olduğunu ve insanların birbirine güveni olmaksızın bir şey yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Vali Mustafa Toprak, şunları söyledi:

"Ne zaman güzel bir faaliyet gerçekleştirilse insanlarımızı mutlu edecek, barışı tesis edecek bir davranış olsa, hemen şiddet yükseliyor. Biz her zaman birbirimize güven duyabileceğimiz noktada çalışmalıyız. Söylemimizi bakışımızı böyle yapmalıyız. Yoksa bir kişinin bir açıklaması üzerinden, bir görüntü üzerinden yola çıkarsak yanlış yaparız diye düşünüyorum. Net bir şekilde görüyoruz ki terör ve terörizmin sürdürülebilmesi yasa dışı bir takım gelirlerle de alakalıdır. Uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve benzeri gelirlerden elde edilen kaynaklarla terör desteklenmektedir. Bunları önlemek için yoğun olarak çalışıyoruz."

Daha sonra Sevgi Köprüsü Platform sözcüsü Muhammed Arpacık Vali Toprak'a Sevgi Köprüsü Platformundaki öğrenciler tarafından hazırlanan bir tablo hediye etti.


RY(GG/AAA)(FOTOGRAF)