Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Recep Güven ile birlikte valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, 16 Kasım tarihinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, PKK/KCK'nın sözde örgütün Öz Savunma Birliği'nin (ÖSB) Türkiye sorumlusu C.A.'nın da aralarında bulunduğu 6 kişinin yakalandığını söyledi. Emniyetteki sorulanmalarının tamamlanmasının ardından adliyeye çıkarılan 6 kişiden, 5'nin tutuklandığını ifade eden Vali Toprak, PKK/KCK Türkiye sorumlusu C.A.'nın da tutuklananlar arasında olduğunu söyledi.

ATLAYARAK KAÇMAYA ÇALIŞIRKEN YAKALANDI

Vali Toprak, operasyonda C.A'nın polisin geldiğini fark edince yaklaşık 3.5 metre yüksekliğindeki bir balkondan atlayarak kaçmaya çalışırken yalanlandığını söyledi. Toprak, "ÖSB Türkiye sorumlusu C.A. ile birlikte toplam 6 terör örgütü mensubu 9 mm çapında kullanıma hazır tabancayla kıstırıldı. Kaçmak üzereyken arkadaşlarıyla birlikte Sur İlçesi'nde bir evde ciddi operasyon ve takiple bol miktarda örgütsel dokümanla birlikte yakalandılar. Bu yapılan operasyonla söz konusu ÖSB'ye ağır bir darbe vurulmuştur" dedi.

"ÖRGÜTE MORAL OLSUN DİYE METROPOLLERDE EYLEME YÖNELME VAR"

Vali Mustafa Toprak, örgütün kırsal alanda yaptığı başarısız saldırı girişimlerini telafi etmek ve moral-motivasyon kazanmak amacıyla metropol kentlerde eylem yapma hazırlığında olduğunu söyledi. Toprak, şöyle dedi:

"PKK/KCK terör örgütü kırsal alanda yaptığı ve yapmaya çalıştığı başarısız saldırı girişimlerini telafi etmek, müzahir kitleye moral, motivasyon kazandırmak ve bölge halkımız üzerinde oluşturmaya çalıştığı korkuya dayalı itaat kültürünü devam ettirmek amacıyla son dönemlerde metropol kentlerde eylem yapma hazırlığı içerisinde olduğu tespit tespit edildi. Şehir merkezlerinde sansasyonel eylem yapmak, kitlesel eylemleri organize etmek amacıyla PKK/KCK terör örgütü üst yönetimi ve Kuzey Irak'ta bulunan kamplar ile irtibatlı olarak ÖSB oluşturulmuştur. ÖSB birliği içerisinde faaliyet gösteren şahıslar tarafından organize edilen genç kitleler bölücü örgüt tarafından önem atfedilen günlerde kaos ortamı oluşturabilmek adına iş yerlerine saldırı, yağmalama, iş yerleri sahiplerini tehdit ederek, kepenk kapattırılması, okulların boykot edilmesi, güvenlik güçlerimize karşı sansasyonel saldırı tarzında eylemler geçekleştirmektedirler."

"5 GÜNDE 23 EĞİTİM KURUMU, 21 İŞYERİNE SALDIRIP, 2 ARACI YAKTILAR"

Açlık grevlerine dikkat çekilmesi amacıyla 12-17 kasım tarihleri arasında Diyarbakır'da meydana gelen olaylarla ilgili istatistiki bilgiler veren Vali Toprak, "Son günlerde özellikle 12-17 Kasım tarihleri arasında ilimizde 11 ortaöğretim kurumu ve Dicle Üniversitesi'nde dersleri boykot ettirme, 23 eğitim kurumun saldırı, 21 iş yerine saldırı, biri DEDAŞ olmak üzere biri de vatandaşa ait olmak üzere 2 aracın yakılması eylemleri maalesef bölücü terör örgütü ve uzantısı ÖSB'nin yönlendirmeleriyle gerçekleşmiş bulunmaktadır. Sadece Diyarbakır değil, ülkemiz genelinde çok sayıda lastik yakma, yol kesme molotof kokteyli, basit el yapımı patlayıcı madde atma, güvenlik güçlerine karşı taşlı, havai fişekli eylemler meydana gelmiş" diye konuştu.

"ÇOCUKLARI PARA İLE KANDIRDILAR"

Vali Mustafae Toprak, Türkiye genelinde özellikle İstanbul, Hakkari, Mersin ve Diyarbakır olmak üzere terör örgütü yapılanmalarının çocukların istismar edilmesine yönelik ciddi anlamda çalışmalarının olduğunu anlattı. Toprak, şunları söyledi:

"Son gelinen noktada çocukların yapmış oldukları fiillerden dolayı ceza almadıklarını bildikleri için, özellikle çocuklar, sokak eylem ve bu gibi olayların içerisine girmekte ve girdirilmektedirler. Çocukların özellikle şehirlerde bu faaliyetler içerisine yönlendirilmesi, çocuklara harçlık adı altında para vererek yaptırıldığı da bir gerçektir. Bu kapsamda ilimizde 12-18 Kasım tarihleri arasında 100'ü çocuk olmak üzere 152 kişi gözaltına alınmıştır. 15 şüpheli sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanmış 100'ü çocuk olmak üzere 128 kişi serbest kalmış. 30 şüphelinin gözaltındaki sorguları sürmektedir."

"OSB, DİREK OLARAK HPG'YE BAĞLI"

Son dönemlerde PKK/KCK terör örgütünün şehir yapılanması diye bir gerçek olduğunu söyleyen kleyen Vali Toprak sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bu kişiler şehirde normal gözüken ama aslında Kandil'de kırsalda eğitim aldıktan sonra bizzat sabotaj, saldırı ve bir takım suikast eylemlerini özellikle sokak hareketlerini yönlendirmek için bir sistem kurulduğu biliniyor bu sistemin adı da ÖSB'dir. Terör örgütü bir taraftan kırsal kadrolarıyla dağın etkilediği bir takım saldırı eylemlerini gerçekleştirirken, diğer taraftan da kentler içerisinde kitleleri harekete geçirerek, bir takım toplumsal kalkışmaya yönelik, buralarda da özellikle gençleri kullanmaya yönelik eylem arayışları içerisinde bulunuyor. Bu yapılanma ve bu yakalanan kişi Türkiye genelinde Öz Savunma Birliği'nin ama eğitimlerini bizzat Kandil'de alan, Kandil'den talimatı alan ve illere bu kişiler aracılığıyla eylemleri ortaya çıkaran bir fiil içerisindedirler. Türkiye sorumlusunun yakalanması oldukça önemli, ÖSB örgütü, HPG kanadına direk bağlı ve HPG'yi yöneten direk kişi tarafından bizzat planlanıp Türkiye'ye gönderildiği bilinen bir gerçek. İstihbarı çalışmalar çerçevesinde yakalanmışlardır."