Vali Mustafa Toprak, merkez Sur İlçesi'nde SODES projeleri kapsamında 3 ayrı ana ve çocuk eğitim merkezlerinin açılışını yaptı. Restore edilerek Ana Çocuk Eğitim Merkezleri'ne dönüştürülen tarihi evlerin hizmete açılması için düzenlenen törende çocuklar, çeşitli gösteriler sunarken Vali Toprak, kadınlara çocuklarına sahip çıkmalarını ve onları eğitmelerini istedi.

Vali Toprak,a ra sokaklarda halkın sorunlarını dinlerken bu yıl Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın dağıttığı kömürden alamamaktan yakınan bir kişi kendisine yardımcı olunmasını istedi. Vali ile bu kişi arasında şu diyalog geçti:

Vali Toprak : Biz kömürleri fakire veriyoruz. O da elektrikle ısındığı için kömürü satıyor. Çoğu satmıyor azı satıyor. O azı da satmaması lazım. 
Vatandaş: Onu da normal görün, mesela fakir biri, durumu düşük kardeşine veriyor. Sen bunlara gözünü kulağını kapat, birkaç kişi satmışsa normaldir.
Vali Toprak: Nasıl gözümü kulağımı kapatayım. Biz bu yıl 10 bin aileye kömür dağıttık, ama satmayalım. Elektriği kaçak kullanıp kömürü satmayalım. Fakire verdiğimiz kömür ortada satılırsa olur mu?

Vali Toprak, daha sonra anne ve çocuk eğitim merkezlerinde bulunan bakır ve halı atölyelerini gezerek burada çalışan kursiyerle sohbet etti.  

Daha sonra diğer merkezleri de gezerek açılışını yapan Vali Toprak, ara sokalarda bulunanlarla sohbet etti. Bir kadın Vali Toprak'ı karşısında görünce Türkçe bilmediği için Kürtçe, "Ser seremin ser çavemin (Başım gözüm üstüne)" diyerek karşıladı. Vali Toprak da aynı sözlerle Kürtçe karşılık verdi.

Vali Toprak, daha sonra "Dua ettiği belli anlamak zor değil. Yani teyzenin içinden gelen şekliyle, o gözle duyguyu ifade ediyor.  Ben o kadar biliyorum ama şimdi kalpten kalbe, gönülden gönüle giden bir yol var. İnsanlarımızla diyalogu, bir bakışımız, elini tutmamız, omzuna bir el bırakmamamız, o sevgiyi ve dili ortaya çıkarıyor. Bizim insanlarımızın ortak bir dili var. Hayır dili, güzel bir dil, oradan anlaşılıyor. İlla her bir şeyi bilmek gerekmiyor. Ben de bilemiyorum. Ama onun anlatımı içindeki güzelliği, sadeliği ve teremümü, onun güzel duygularla bize dua ettiğinin açıkça belirtisi. Onun için biz de ona aynı şekilde karşılık veriyoruz. Herkesin bizim başımızın gözümüzün üstünde yeri var"  dedi. 


DHA(GG/İD)