Tarihi surların UNESCO Dünya Mirasları Daimi Listesi'ne girmesi amacıyla, '2013 yılı Diyarbakır Surları yılı olsun' kampanyası başlatıldı. Kampanya tanıtımı için düzenlenen toplantıya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Devrim Türk, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, Yerel Gündem-21 Kent Konseyi Genel Sekreteri avukat Metin Kılavuz ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır'ın 30'u aşkın medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, kentin 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Kenti çepe çevre saran tarihi surların 5.5 kilometre ve 7 ila 8 metre uzunluğunda olduğunu ifade eden Baysal, şöyle dedi:

"2010 yılında Cumhurbaşkanlığımızın himayelerine alınmış olduğu Diyarbakır Kalesi ve çevrelediği tarihi kentin korunarak yarınlara taşınabilmesi için, Alan Yönetim Planının hazırlanması ve Diyarbakır Kalesi'nin UNESCO Dünya Mirasları Daimi Listesi'nde yeralması için çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Bu çalışmalarımız kapsamında 7-9 Aralık 2012 tarihlerinde Ankara'da bir fotoğraf sergisi açılacak. Diyarbakır surlarından barış ve kardeşlik türkülerini yükseltmek için başlatmış olduğumuz '2013 yılı Diyarbakır Surları yılı olsun' kampanyamıza bütün insanlık alemini davet ediyoruz. "

Baysal, Diyarbakır'da Mardin'den daha fazla tarihi zenginlik bulunduğunu buna karşılık, komşu kentte daha fazla turistik açıdan yatırım yapıldığını savundu. Bayral, "Turistler çatışmalı ortama gelmez. 'Toplumsal barış' gerekiyor bunun için. Ayrıca Mardin lobisi çok güçlü. Bir diğer neden; Mardin'in tarihi mekanlarında çekilen diziler. Bu diziler olumlu etki yarattı. Diyarbakır'ın tarihden gelen ticari, siyasi ve ekonomik itibarı dağıtılmak isteniyor. Böyle bir yaklaşımı kabul etmiyoruz" diye konuştu.

"MALZEME ÇOK AMA YETERİNCE KULLANAMADIK"

İsrail'in Kudüs kentinde de çatışmalı ortamın olduğu halde her yıl milyonlarca turistin bu kenti ziyaret ettiğinin hatırlatılması üzerine Klavuz, "Hakikatten çok güzel bir tespit. Diyarbakır kent olarak İslam aleminin 5'nci kutsal kenti. Peygamber ve sahabeler kenti olarak biliniyor. Malzeme çok. Ancak, bu anlamda yeterince bu malzemeyi kullanamadık. Bugünden itibaren başlattığımız kampanya ile kentteki tarihi eserleri yani malzemeleri tanıtmaya başlıyoruz. Umarım Diyarbakır hakettiği itibari kazanır" ifadelerini kullandı.



MT,BB(GG/İD)