Diyar Gaz Genel Müdür Yardımcısı Abdurahman Atabey, Diyarbakır'a 2008 yılının son aylarından itibaren doğalgaz vermeye başladıklarını, bugün itibariyle abone sayısının 103 bin olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Doğalgaz, tüpgaza göre çok ekonomik olması nedeniyle daha çok tercih ediliyor. Doğalgazın kullanılmaya başlanması ile kaçak elektrik kullanımında da azalma olduğunu söylebiliriz. Bunun dışında biz binalara doğalgaz tesisatı döşerken, o binada topraklama yapılmadan kullanılan kaçak elektrik hattı varsa ortaya çıkarıyoruz. Bugüne kadar 100 binada doğalgazın verilmesi işlemi sırasında kaçak elektrik tespit ettik ve bu kaçak hatlar iptal edildi."

HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTTI

Diyarbakır'da hedeflerinin 150 bin abone olduğunu kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Atabey şöyle konuştu:

"Diyarbakır'da merkez Bağlar ve Sur ilçelerinde, çarpık yapılaşmadan dolayı doğalgaz hatları çekemiyoruz. Bunun dışında kalan bölgelerin tamamına doğal gaz vermeyi hedefliyoruz. Kentsel dönüşüm yapılmadan Bağlar ve Sur ilçesinin merkezlerindeki 100 bin aboneye doğal gaz vermemiz mümkün değildir. Doğalgaz kentin hava kirliliğini de en aza düşürmektedir. Daha önce kış aylarında Diyarbakır'da kömürün yakılması ile nefes alınamazken, bugün hava kirliğini doğalgazın gittiği yerleşim birimlerinde sıfıra düşmüştür. Bunun dışında doğalgaz Diyarbakır'a 5 bin kişiye istihdam sağlamıştır. Doğal gaz sayesinde 400 milyon liralık bir para sürkülasyonu bulunmaktadır."

DOĞALGAZI KAÇAK KULLANMAK İSTEYENLER YAKALANIYOR 

Elektrikte olduğu gibi, bazı kişilerin doğalgazı da kaçak kullanma girişiminde  bulunduklarını belirten Atabey, "Ama doğal gazın kaçağını kullanmak elektrik kadar kolay değil. Sadece sayaçlara müdahale şeklinde yapmak istiyorlar. Bugüne kadar Diyarbakır'a yaklaşık 100 kişi sayaçlara müdahale girişiminde bulunarak kaçak doğalgaz kullanmak istedi, ancak tespit edilerek haklarında işlem yapıldı" diye konuştu.



FA(GG/COŞ)