Merkez Bağlar belediyesinin AB desteği ile hayata geçirdiği, 'Değişim ve Gelişim İçin Kadınlar Meslek Ediniyor' projesi kapsamında şoför eğitimlerini tamamlayan kadınlar direksiyon başına geçti. Proje kapsamında 120 kadın, formasyon, bilgisayarlı muhasebe, diksiyon, iletişim, halkla ilişkiler ve toplumsal cinsiyet ve sürücü kurslarında eğitim aldı. Eğitimin sonunda 30 kadın E sınıfı, 90 kadın ise B sınıf ehliyeti alırken, ağır vasıta ehliyeti olan 30 kadından 15'inin Büyükşehir, Kayapınar ve Bağlar belediyeleri bünyesinde otobüs şoförü olarak istihdam edileceği belirtildi. 4 kadın şöför, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde staja başlarken, Kayapınar Belediyesi'nde 2, Bağlar Belediyesi'nde ise 3 kadın, 2 ay boyunca tecrübeli otobüs şoförleri eşliğinde gördükleri eğitimi tamamladı. 20 Mart'ta eğitimi tamamlayan şoför kadınlar, sertifikalarını alarak trafiğe çıkarken, diğer kadınların staj eğitimlerinin önümüzdeki aylarda tamamlanacağı belirtildi.

Bağlar Belediyesi'ndeki staj eğitimini başarıyla bitirip direksiyon başına geçen Hatice İz ve Çiğdem Kaplan, belediyenin sabah ve akşam servislerinde şoförlük yapmaya başlarken, otobüs gibi ağır vasıta kullanmanın elbette kolay olmadığını söyledi. Kadın şöförler İz ve Kaplan, başarılı olmalarına kendilerine güvenen ailelerine ve eğitmenlerine borçlu olduklarını söyledi. Hatice İz, "Çok zorlandık ama azim ve istekle başarabildiğimizi de gösterdik. Her erkeğin yapacağı işi biz kadınların da yapabileceğine inanıyoruz. Erkek işi olarak görülen otobüs şoförlüğünü biz kadınlar da yapıyoruz. Bir kadın isteyipte yapamayacağı iş olmadığına inanıyoruz. Çalıştığım zaman olumlu tepkilerin yanısıra bazen olumsuz tepkilerde alıyoruz. Ama biz işimizi yapmaya devam ediyoruz" dedi.

Proje Koordinatörü Funda İpek ise, ilk başta kadın şoförler fikrini ortaya attıkları zaman farklı tepkilerle karşılaştıklarını belirterek, "Şu anda iki kadın şoförümüzün belediyenin servis otobüslerini kullanıyor. Kadının isteyip de yapamayacağı şey yoktur. Yeter ki kadın istesin. Şimdi bu işi onlardan almak istesek dahi bunu yapamayız. Kararlı bir şekilde trafikte büyük vasıta olan otobüsleri büyük bir başarı ile kullanıyorlar. Kadınlar gösterdikleri azimle başarılı olduklarını bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.



FA(GG/İD)