Diyarbakır'ın lüks ve sayfiye yerlerinde son dönemde çok katlı binalar, köşkler, villalar inşa edildi. Bu siteler ve modern binalarda daire fiyatları, mega kent İstanbul'da inşa edilen modern projelerle yarışır hale geldi. Yeni yapılaşma ile Diyarbakır'ın silueti de değişti, modern bir kent görünümüne kavuştu.

Terör olayları nedeniyle köyden kente göçün sürdüğü, nüfusu 1 milyonu aşan kentte imara yeni açılan ve yapılaşmanın hızla geliştiği yeni yerleşim alanları, çevre düzenlemeleri, geniş caddeleri ve kaldırımları, park ve bahçeleriyle modern yaşam alanları oldu.

Merkez Kayapınar İlçesi'nde rezidansların sürekli yükseldiği 75. Yol Mevkii'nde, Güneydoğu'nun en büyük eğlence merkezi de kuruldu. 'Medland Eğlence Merkezi'ni günde yaklaşık 5 bin kişi ziyaret ediyor. Diyarbakır'daki dini, kültürel ve tarihi yapıların siluetleri ile oluşturulan ve girişin ücretsiz olduğu eğlence merkezinde ziyaretçiler X-Ray cihazından girdiği anda, ayrılana kadar otomatik olarak sigortalanıyor.

LÜKSÜN YANINDA YOKSULLUK

Diyarbakır'ın bu modern görünümünün ve lüks yaşamın yanında, yoksulluk ve sefaletteki artış da dikkati çekiyor. Valilik, belediyelerin ve hayırseverlerin yaptığı yardımlarla geçinen binlerce kişinin bulunduğu kentte, hırsızlık ve kapkaç olaylarının yanı sıra uyuşturucu kullanım ve satışının hızla yayıldığı ifade ediliyor.

Diyarbakır Valiliği bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bu yılın son 8 ayında 4 bin 530 yoksul aileye 2 milyon 950 bin liralık nakdi yardım yapıldı. Belediyelerin katkıları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından kurulan 'Gıda Bankası'ndan kentte her ay 3 bin 800 yoksul aileye 60-100 liralık kuru gıda yardımında bulunuluyor.

Kentte zengin ve yoksul semtler arasında uçurum giderek büyüyor. Lüks kontların bulunduğu yerlere karşılık, kenar semtlerde yaşayan kesime BDP'li belediyelerin başta temizlik, çevre düzenlemesi olmak üzere yeterince ilgi göstermediği öne sürülüyor.

EMLAKÇILAR: FAKİRLER İÇİN DE KONUT YAPILMALI

Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç, kentte lüks semtlerde 180-200 metrekarelik dairelerin varlıklı aileler için yapıldığını, dar gelirli yoksul kesim için konut yapılmadığını söyledi. Dar gelirli ailelerin konut ihtiyacının karşılanması için sosyal projeler hazırlanması gerektiğini söyleyen Mustafa Koç, "Kentin fakir bölgelerinde bazı evlerde 3-4 aile bir arada kalıyor. Bu sorunu gidermek için Diyarbakır'ın acilen yeni projelere ihtiyacı var. 80-100 metrekarelik fakirlerin de alabileceği konutlar yapılmalı. İstanbul'da bu tip projeler çok güzel yapılıyor" dedi.

DERNEK BAŞKANLARI NE DİYOR

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, "Bu kadar hızlı büyüyen bir kentte eşitsizlikler de çok çarpıcı şekilde görülüyor. Bu durum ve ekonomilerde haksız kazanç da çok artar, spekülatif kazançlar devreye girer. Kara paradan tutun, haksız adilane olmayan kazanma biçimleri de burada giderek ağırlık kazanıyor" diye konuştu.

Diyarbakır Demokrasi Derneği Başkanı avukat Mustafa Canoruç ise bölgede sadece 'Kürt Sorunu' denilerek sorunların çözülmesinin mümkün olmadığının anlaşıldığını söyledi. Canoruç, "Bu bölgede ekonomik, sosyal, siyasal, eğitim, sağlık alanında bir çok sorun var ve bir an çözülmesi gerekiyor" dedi. Gelir düzeyindeki büyük farklılığın halk üzerinde psikolojik olarak bir takım sorunların da ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Canoruç, hırsızlık, yankesicilik olaylarında büyük artış görüldüğüne dikkati çekti.

Canoruç, Diyarbakır'da yerel yönetim üzerinde halkın denetimi olmadığını savunurken, "En önemli sınama seçimlerdir. Bu noktada denetim yapılmıyor. Bu da rehavete neden oluyor. Bunun demokratik olmadığını düşünüyorum" dedi.