"Yüzde 27'si 500, yüzde 35'i ise, 1000 liranın altında gelirleri olduğunu söyledi. Şiddetin sebepleri arasında cahillik, çarpık kentleşme ve yoksulluğu da gösterebiliriz. Bunlarla mücadele etmek lazım. Bu rakamlara rağmen çevre illerimizle kıyasladığımız zaman Diyarbakır'ın çoğundan daha iyi durumda olduğunu görüyoruz. Hırsızlık, kapkaç gibi suçlara ayıracağımız zamanı ve eforun büyük kısmını kavgalara ayırmak zorunda kalıyoruz. Anında müdahale edilmezse cinayetle sonuçlanıyor. İki elimiz kanda da olsa ilk olarak kavgalara müdahale ediyoruz."

Diyarbakır Emniyet müdürü Mustafa Sağlam, her yıl 600 kadar genel denetim yaptıklarını ve aynı sayıda silah ele geçirdiklerini anlatırken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece Diyarbakır Adliyesinin çevresinde her yıl hasımlarına karşı kullanmak için taşıdıklarını tahmin ettiğimiz 50 civarında silah topluyoruz. Yani bazı kişiler adliyede görülen davada hasmının yeteri ceza almadığını düşünerek orda silah ile onu vurmaya, kendince adaleti sağlamaya geliyor. Adliyenin çevresinde silah ile dolaşırken, polis kendisini yakalıyor."

"DÜŞÜNMEDEN SİLAH KULLANIYORLAR"

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde asayişten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İlhan Kara ise, kavgalara ilk müdahalenin kendileri için çok önemli olduğunu ve zamanında bunun yapılmaması halinde bu kavgaların ağır yaralama ve cinayetlerle sonuçlanabileceğini söyledi. Kara, "Bu kavgaların büyük kısmının 'fındık kabuğunu doldurmayacak' meselelerden çıktığını görüyoruz. Sudan sebeplerle seri şekilde kavgaya tutuşuyor, önünü arkasını düşünmeden silah kullanıyorlar. Kavgalarda rahat silah kullandıklarını görüyoruz. Yani silahı ateşlediği yerin çocuk alanı ve sokak olması pek hesaplanmıyor"dedi. Kara, Diyarbakır'ın bazı bölgelerinde kentsel dönüşüme acilen ihtiyaç olduğunu bu bölgelerde şiddet olaylarının diğer bölgelere göre fazla olduğunu da belirterek, "Sokakların karanlık ve dar olması suçluların işini kolaylaştırıyor. Kentsel dönüşüm sorunu olmayan bölgelerde suç oranı düşüktür."



FA(GG/İD)