Bağlar İlçesi'nde Koşuyolu Parkı'nda 12 Eylül 2006 akşamı termos içerisine yerleştirilmiş bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 7'si çocuk 10 kişinin ölümüne, 67 kişinin yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan 3 kişinin yargılanmasına Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasıyla devam edildi. Savcı verdiği son mütaalada sanıklar Hikmet Topal ile Burhan Güneş hakkında, TCK'nın 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma' suçundan 1'er kez, 'kasten adam öldürme' suçundan da 10'ar kez olmak üzere 11'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılması istedi. Mütaalada, sanıkların 'Kasten adam öldürmeye teşebbüs', 'tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması' ve 'mala zarar verme' suçlarından da 625'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Sanık Murat Ekin hakkında ise olayda kullanılan bombanın hazırlanması eylemine katıldığı gerekçesiyle aynı suçlardan 845 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep etmişti. 

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında tutuklu sanıklar Hikmet Topal, Burhan Güneş ve Murat Ekin, hazır bulundu. Duruşmada sanıklardan Hitmet Topal'ın avukatının reddi hakim talebinin somut bir delil belirtilmediği için reddine karar verildi.

'PKK'LI OLARAK ANILMAK ZORUMA GİDİYOR' 

Daha sonra söz hakkı verilen sanıklardan Hikmet Topal, PKK sempatizanı olmadığını ve böyle anılmasının zoruna gittiğini ifade ederek, "Ben PKK mensuplarını sadece cezaevinde pencerede gördüm. Savunma gayretlerim sonuçsuz kalmıştır. Yargılama sonrasında hakkımda beraat kararı çıkmalıdır" dedi.

Sanık Burhan Güneş ise son savunmasında üzerine atılı suçun ne olduğunu bile anlamadığını ifade ederek, "Ben bu olayın açığa çıkması için çok uğraştım. Hikmet Topal'la 7 yıl düşmandık. Bir anda karşıma çıkarak barışmak istedi. Sonra kız arkadaşını götürmek için evimin anahtarını istedi. Bende anahtarı verdim. Bu anahtarı vermemle hayatım alt üst oldu. Eve gittiğimde evin duman altında olduğunu gördüm. Evdeki kişi bomba hazırladığını söyledi. Kafama silah dayayıp tehdit etti. Hikmet Topal'ın bu bombayı Koşuyolu'nda patlatacağını bilseydim kendi canımdan vazgeçerdim" dedi.

Son sözü sorulan sanıklardan Murat Ekin ise, suçsuz olduğunu belirterek beraatini talep etti. Sanık avukatları da son savunmalarında müvekkillerinin beraatini istedi.

11'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme, Hikmet Topal ve Burhan Güneş'in 'Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik vehamet arz edici silahlı eylem yapmak' suçundan 1'er kez, patlamada hayatını kaybeden 10 kişi için ise 'kasten tasarlayarak bomba ile öldürme' suçundan 10'ar kez olmak üzere 11'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Hikmet Topal ve Burhan Güneş, patlamada yaralanan 14 kişiyi 'Kasten tasarlayarak bomba ile öldürmeye teşebbüs ettikleri' ve 'İzinsiz patlayıcı madde bulundurdukları' gerekçesiyle ayrıca 216'şar yıl 8'er ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme aynı suçlardan her iki sanığa 80 bin lira adli para cezası verdi.

Sanıklardan Murat Ekin'e ise 'Patlayıcı madde bulundurmak suretiyle yasadışı silahlı PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' ve 'İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından 12.5 yıl ağır hapis cezası ile cezalandırıldı.



FB (GG/RT)