Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii'nde bulunan, 1990'lı yıllarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda başlatılan restorasyon çalışması sırasında 12 Ocak günü insanlara ait kafatası ve kemikler çıktı. Birinci derecede SİT alanı olan bölgede bugüne kadar bulunan kafatası ve kemiklerin sayısı 38'e çıktı. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından, kafatası ve kemikler ile kazı bölgesinden alınan toprak numunelerinin gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan bugüne kadar analizlerle ilgili sonuç gelmedi

Kemiklerin hangi dönemlere ait olduğunun saptanması için rapor beklenirken, toprak analizlerininde dönemin saftanması için önemli ipucu olacağı belirtildi.

İçkale'de yapılan kazılarda ilk kemikler 60-70 santim derinliğinde bulunurken, şu anda derinliğin 2 metreye yaklaştığı belirtildi. Kazı yapıldıkca kafatası ve kemiklerin çıkmaya devam ettiğini belirten yetkililer, kemiklerin arkeolojik kemik olmadığının artık ortaya çıktığını söyledi. Yetkililer, kemiklerin bulunduğu alanda bir mezar formu ve herhangi bir arkeolojik bir buluntu bulunmadığını bunun da kemiklerin arkeolojik kemik olmadığının kanıtı olarak gösterdiğini söyledi.



FA(GG/İD)