Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii'nde bulunan, 90'lı yıllarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine konuya Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı el attı. Savcılığın gözetiminde sürdürülen kazılarda, bugüne kadar 26 kişiye ait kafatası ve kemikler bulundu. Savcılığın iş makinleri ile kazı yapılması için başvurduğu Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, bölgenin birinci derece SİT alanı olması ve iş makinelerinin arkeolojik buluntulara da zarar verebileceği gerekçesiyle reddetti. Ancak savcılık, bölgede insan gücüyle yapılacak çalışmanın uzun süreceği, kanıtların bulunmasında zamanın önemli olduğunu belirterek, iş makinesi kullanılması için yeniden kurula başvurdu. Başvuruyu değerlendiren kurul, bölgede kullanılacak aleti belirtmeden, destek amaçlı makinelerin kullanılabileceğine izin verdi.

YASAYA AYKIRI

Bölgede hava durumunun elverdiği günlerde iş makinleri desteğinde kazılar sürerken, Türkiye Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, kazıların iş makinesi ile yapılmasının durdurulması için İdare Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Necati Pirinççioğlu, birinci derecede arkeolojik SİT olanı olan İçkale'de iş makineleri ile kazı yapılamayacağını, kurulun aldığı ikinci kararının 2863 sayılı yasaya aykırı olduğunu söyledi.

BİLİMSELLİKTEN UZAK

Kurul kararının bilimsellikten uzak olduğunu belirten Pirinççioğlu, "Kurul daha önce savcılığın iş makineleri ile kazı talebini reddetmişti. Ne oldu da bu kararını değiştirdi. Daha önce Mardin'de alt yapı çalışmalarında iş makinelerinin kullanılmasını yasaklayan kurul, niye SİT alanında iş makineleriyle kazı yapılması kararını aldı. Aynı zamanda kazılarda sorumluluğunun savcılığa devredilerek sorumlu olması gereken müze ve arkeologları devre dışı bırakmasına bir anlam veremedik. Kurulun bu kararı bilimden ve bilimsellikten çok uzaktır"dedi.

MAHKEMEYE GİDECEĞİZ

Pirinççioğlu, "İdari Mahkemesi'ne başvurarak, önce kurulun aldığı karar için yürütmeyi durdurma talebinde bulunacağiz. O bölgedeki kazıların yeniden arkeolojik standartlarda ve müze kontrolünde yapılmasını isteyeceyeceğiz" diye konuştu.



FA(GG/AK)