Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 6 aylık istihbarat çalışması sonucunda uyuşturucu tacirlerine yönelik geniş çaplı operasyon yapma kararı alındı. Büyük gizlilik içinde yürütülen çalışmalar sonucunda operasyona katılacak ekipler belirlendi. Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve sınırlı sayıda polis müdürünün bildiği operasyonun detayları bilgi sızmaması için gizli tutulurken, ekiplere sadece saat 04.30'da Emniyet Müdürlüğü'nde hazır olmaları emri verildi. Saat 04.30'da toplanan polislere operasyonun detayları anlatılarak, harita üzerinden tespit edilen adresler gösterildi.

'SOKAKLAR TEMİZ, YARINLAR GÜVENLİ OLSUN'

Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, saat 05.00 sıralarında gelerek, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) yeleği ve şapkası giyip operasyonu bizzat yönetti. Emniyet Müdürü Sağlam operasyonun başlama emrini vermeden önce şu açıklamayı yaptı.

"Narkotik Büro amirliğimizin 6 ay süren çalışması sonucunda zehir tacirlerine yönelik, gençlerimizi zehirleyen tacirlere karşı operasyon düzenleyeceğiz. Operasyonun adını 'Panzehir' olarak belirledik. Dolayısıyla 'sokaklar temiz, yarınlar güvenli olsun' sloganıyla yola çıkıyoruz. Yaklaşık 600 polisimizle bu operasyonu yapacağız."

HELİKOPTER DESTEKLİ OPERASYON

Emniyet Müdürü Sağlam'ın telsizden verdiği emirle harekete geçen ekipler, önceden belirlenmiş hedef adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi. Özel Harekat, Çevik Kuvvet ve Asayiş Şubesi ekipleri ile zırhlı araçların da katıldığı 'Panzehir' adlı operasyona helikopter de destek verdi. Operasyon kapsamında önceden belirlenmiş 64 ev, 7 işyeri olmak üzere 71 adreste arama yapıldı. İstihbarat çalışmaları sonucu 93 kişinin tespit edildiği öğrenilirken, Emniyet Müdürü Sağlam operasyonun tüm aşamalarına bizzat katıldı.

SOKAĞIN GİRİŞİNE DUVAR ÖRMÜŞLER

Sur İlçesinde bir adrese giden ekipler, küçük bir sokağın duvar örülerek kapatıldığını belirledi. Duvarın içinde yapılmış olan kapıyı koçbaşı ile kıran ekipler, narkotik köpeği ile terk edilmiş evlerde arama yaptı. Sokak girişinde bulunan terk edilmiş evlerin birinde uyuşturucu satıcıları tarafından güvenlik amacıyla bağlanmış iki köpek bulundu. Sokağın duvarla kapatıldığını gören Emniyet Müdürü Sağlam şu açıklamayı yaptı:

"Burada bir miktar esrar ele geçirildi. 'Fişek' tabir edilen bunlarla, Diyarbakır'da çocuklarımızı zehirliyorlar. Diyarbakır kolay bir şehir değil. Esasen şunu görüyoruz. Diyarbakır'da bu şekilde yüzlerce sokak var. Bu gibi dar sokaklarda satılıyor. Bu gibi yerlerde bunları takip etmek kolay değil. Yani bunları takip etmemiz kolay değil. Bu şehirde kentsel dönüşümün ne kadar acil olduğu ortaya çıkıyor her türlü suçu önleme açısından. Her sokağı bu sokak gibi değerlendirmek doğru da değil. Ama buralara polis araçları giremiyor. Zırhlı araçlarımız giremiyor. Öyle sokaklar var ki motorize ekiplerimiz giremiyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm ihtiyacı çok ileri bir şekilde kendisini hissettiriyor."

Operasyondan sonra sokağın girişini kapatan duvar önce balyozlarla yıklımak istendi. Daha sonra operasyon bölgesinde bulunan zırhlı bir araca demir halat bağlanarak duvar yıkıldı.

70 KİŞİ GÖZALTINDA

Yaklaşık 3 saat süren operasyonda kimlikleri daha önceden tespit edilen 93 kişiden 70'i  gözaltına alındı. Bol miktarda uyuşturucu madde ele geçirildiği ifade edilirken, kimlikleri tespit edilen diğer kişilerin de yakalanması için operasyonlar sürdürüldü.

FB,SS(GG/COŞ)