Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Bürosu ekipleri, 8 ay süren teknik çalışmalar sonucu bir grubun İran ve Irak'tan kaçak yollarla sigara getirerek piyasaya sürdüğünu belirledi. Çetenin yüklü miktarda sevkiyat yapacağını belirleyen polis, kaçak sigara yüklü aracı çıkış noktasından takip ederek geldiği Diyarbakır girişinde, önünü kesip yol kenarında durmaya zorladı.

Operasyonu kameraya kaydeden polisin olası bir saldırı olayına karşı dikkatli davrandıkları görüldü. Ekibin amirinin, sürücüyü 'Ellerini havaya kaldır. Sol elinde kapıyı aç. Sol elinle ceketini kaldır' şeklinde yönlendirmesi dikkat çekti. Görüntülerde üzerinde silah olmayan araç sürücüsünün daha sonra gözaltına alındı.

Kamyonun yakalandığı sırada polis eşzamanlı olarak Şanlıurfa,Van ve Şırnak'ta da aynı çetenin üyelerini yakalamak üzere seri operasyonlar yaptı. Operasyon sonucunda 17 kişi gözaltına alınırken, piyasa değeri 1 milyon liradan fazla olan 257 bin 620 paket kaçak sigara ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler hakkında, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüt faaliyetleri kapsamında gümrük kaçakçılığı yapmak' iddiasıyla işlem yapıldı. Şüphelilerden 7'si ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, 10 kişi adli mercilere sevk edildi. Adliyeye sevk edilen 10 kişiden 3'ü serbest bırakılırken, 7'si ise haklarında adli kontrol kararı uygulanarak serbest bıraklıldı.

SERBEST KALIP YİNE KAÇAKÇILIK YAPIYORLAR

Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak, geçen sene kaçak sigaralarla ilgili çok ciddi çalışma yaptıklarını söyledi. Burunak, şöyle dedi:

"1 yıl içerisinde 1.5 milyon pakete yakın kaçak sigara yakalandı. Bu sene aynı kararlılıkla, mücadelemizde ısrarımızla çalışmalarımız devam ediyor. 2012 yılında Mart ayına kadar 500 bin pakete yakın sigara yakalandı. Şu anki yapılan çalışmada örgütlü yapılan kaçakçılıktı. Daha gizemli, daha örgütün kullandığı metodları kullanarak yapılıyordu. Bir takım illegal örgütler sınırlarda belli oranlarda haraç aldıktan sonra, sigara buralara kadar geliyor. Örgüt lideri dahil 10 kişi gözaltına alındı ve adli makamlara çıkarıldı. 3 kişi serbest bırakılırken 7'si hakkında adli kontrol kararı uygulandı. Yapan şahıslar tekrar maalesef bunu yapmakta. Uyuştururcu, kaçak sigara ile mücadelemiz devam edecek. Kararlıyız, daha caydırıcı tedbirlerimiz olacak. Zaten daha önceki çalışmalarda, tespitlerde, ifadelerde örgütün haraç aldığını hepimiz biliyoruz" dedi

Diyarbakır Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Dr.Hakan Cem Çetin ise, operasyonun teknik destekle yapıldığını belirterek, "Gelişigüzel bir yakalama değil. 7 - 8 aydır takip ettiğimiz, hareketli bir gruptu. Bu grubun Doğu illerinde çok hareketli olduklarını gördük. Bu örgüte büyük darbe vurmuş olduk. Eşzamanlı bir operasyondu. Aynı anda Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da alınanlar oldu. Çekirdek kadro 10 kişiydi, ancak daha sonra ifadesi alınan 15 kişi daha oldu" dedi.