Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerin tuzakladığı 150 kilo patlayıcı, askerin dikkati sayesinde büyük bir facia yaşanmadan son anda önlendi. PKK'lıların Hani İlçesi'nin Topçular Köyü'nde Topçular Jandarma Karakolu'na 3 kilometre mesafedeki karayoluna bomba tuzakladığı istihbaratını alan Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bu sabah saat 06.00 sıralarında karayoluna trafiğe kapatarak arama yaptı. Aramaya Jandarma Özel Harekat Timleri, zırhlı araçlar, frekans karıştırıcı jammerler ve bomba uzmanı dedektör köpekler de katıldı.

150 KİLO A-4

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan aramada Topcular Jandarma Karakolu'na 3 kilometre mesafede bir menfez altına yerleştirilmiş bomba bulundu. Bombanın kablo kontrollü ve elektrikli fünye ile ateşlenme düzenekli olduğu belirlendi. Menfezden dışarı uzanan 2 metrelik kablonun uçlarının da açık olduğu ve bomba ile bağlantılı olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmalarda bombanın 150 kilo A-4 plastik patlayıcı olduğunu belirleyen bomba uzmanı jandarma ekipleri, patlayıcıyı yerinde infilak ettirerek etkisiz hale getirdi.

ÇUKUR OLUŞTU

Şiddetli patlamada, karayolunda 2 metre derinlik, 6 metre genişliğinde çukur oluştu. Bombanın etkisiz hale getirilmesinin ardından çukur kapatılarak, karayolu ulaşıma açıldı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, güvenlik güçlerinin istihbaratı ve dikkati sayesinde tahrip gücü çok yüksek bombanın etkisiz hale getirilerek, bir facianın önüne geçildiğini belirtti. Toprak, teröristlerin bombayı karakola bir tacizde bulunduktan sonra gelecek takviye zırhlı araçlara yönelik, ya da karakola ihtiyaç götüren askeri araçları yönelik saldırıda kullanılacağının değerlendirildiğini söyledi. Toprak, "O karayolunu sivil vatandaşlarımızda çok sık kullanıyor. Tahrip gücü çok yüksek olan bomba güvenlik güçlerimiz tarafından etkisiz hale getirilmiştir" dedi.


GG(GG/AK)