Okullardaki kılık kıyafet yönetmeliği değişikliğini protesto eden Anadolu Gençlik Derneği, Diyanet-Sen ve Mustazaflar Cemiyeti'nin de aralarında bulunduğu 47 sivil toplum örgütü tarafından, Diyarbakır Ulu Cami önünde cuma namazı sonra protesto gösterisi yapıldı. Yağmur altında toplanan ve aralarında kadınların da bulunduğu yaklaşık 50 kişi, sık sık, 'Baş örtüsüne uzanan eller kırılsın' sloganı atıp tekbir getirdi. Hazırlanan ortak metni okuyan Anadolu Gençlik Derneği'nin Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, okullarda başörtüsü yasağının Ak Parti döneminde sürmesini eleştirdi. Yönetmenliğin insanların temel hak ve özgürlüklerini kullanmasına yönelik bir katkısı olmadığını söyleyen Ergin, "Akla ya da mantığa uyan bir tarafı bulunmamaktadır. Özgürlükçü bir hükümetin varlığından bahsediliyorsa ve inanca göre kıyafet giyilemiyorsa, bu nasıl bir hürriyet anlayışıdır; anlamıyor ve esefle kınıyoruz. Bir Müslüman inancının gereğine uygun olarak örtünmek ister. Bu bir haktır. Bu hakkın kısıtlanmasının hiçbir gerekçesi olamaz" dedi.

Ergin, Türkiye'de yıllardır Müslümanlara yapılan baskıların ve zulümlerin artık sabırların taşırdığını ifade ederek, "Sözde özgürlüklerin önün açmak amacıyla çıkartılan bu belge bir zulüm belgesidir. Hükümet bir an önce bu zulüm belgesini geri çekmeli, kendi deyimleri ile kafaların dışı ile değil, içi ile meşgul olunmalıdır. Daha düne kadar miting meydanlarında başörtüsü zulümünden kendilerinin de mağdur olduğunu ve bu mağduriyetleri giderecekleri sözünü veren hükümet, haleflerine atıfla adeta, 'Yasak öyle olmaz, böyle olur' diyerek başörtüsü yasağını tescil ettirmiştir" diye konuştu.

Siyasal hayatta bazı yanlışların tüm doğruları götürebileceğini vurgulayan Ergin, "Hükümetin bu yanlışının tüm doğrularını götürmesini istemiyoruz. Bu nedenle bir an önce bu yanlıştan dönülmeli ve sadece okullarda değil, başörtüsüne tüm alanlarda serbestlik sağlanmalıdır. Bu yasağın yazımında ve yapımında emeği geçenleri şiddetle kınıyor ve adil olan Allah'a havale ediyoruz" dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.



SS,BB (GG/CK)