Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Recep Güven ile birlikte Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Vali Toprak, "Son 15 günlük süreç içerisinde 34 ayrı operasyonda 704 kilogram kubar esrar ile 11 kilo 530 gram toz esrar ele geçirilmiştir. 60 kök hintkeneviri bitkisinin ele geçirildiği operasyonlar kapsamında 36 şüpheliden 17'si mahkemece tutuklanmış, 17 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verilmiştir. Olayla bağlantılı olduğu tespit edilen 2 şüphelinin yakalanması yönünde çalışmalar devam etmektedir" dedi. Vali Toprak, "İlimizde özellikle şehir planı açısından düzensiz olan ve çarpık yapılaşmanın olduğu bölgelerde uyuşturucu madde satımının yapıldığı bilinmektedir. Öncelikli hedeflerimizin başında gelen, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı zehirleyen, ilimiz genelinde uyuşturucu satıcılığı yapan ve sokak satıcıları olarak tabir edilen zehir tacirlerine yönelik Narkotik Suçlar Büro Amirliği sokak timlerince aynı tarihler arasında, sorumluluk bölgemiz içerisinde bulunan okul önleri, park ve bahçeler, sur dipleri ve metruk binalarda yapılan kontrollerde esrar ele geçirilmiştir" diye konuştu.

"KAÇAK SİGARA KORGO ŞİRKETLERİYLE GÖNDERİLİYOR"

Sigara kaçakçılığı operasyonlarıyla ilgili bilgi veren Vali Toprak, şunları söyledi:

"Diyarbakır sigara kaçakçılığı suçu açısından yüksek potansiyeli olan bir il konumunda. Sigara kaçakçılığı ilimizde önemli suç kollarından birini oluşturduğu gibi sürekli olarak takip edilmesi gereken bir suç dalıdır. Gümrük kaçağı sigaraları sınır ülkelerden yurdumuza getiren, bu sigaraları ilimiz ve batı illerine naklederek pazarlayan, satan şahıslara yönelik 12 Eylül– 02 Kasım tarihleri arasında yapılan planlı çalışmalarda toplam 103 olayda piyasa değeri yaklaşık 2 milyon lira olan 714 bin 414 paket sigara ele geçirilmiş, bu olaylarda 126 şahıs hakkında yasal işlem yapılmış ve suçta kullanılan 38 araca el konulmuştur. Gümrük kaçağı sigaraların son zamanlarda kargo gönderileri içerisinde kargo firmaları aracılığıyla sevkıyatların yapıldığı tespit edilmiştir. Özellikle kargo firmaları aracılığıyla işlenen kaçakçılık suçlarında bazı engellerle karşı karşıya bulunmaktayız. Kargo gönderileri üzerinde açıklayıcı kimlik ve adres bilgilerinin bulunmaması, kargo firmalarının kimlik belgesi ibrazını mecbur tutmamaları, kargo firmaları tarafından teslim alınan eşyaların kontrol edilmesinde ihmaller nedeniyle kaçak sigaralar yakalansa da suç işleyen şahıslara ulaşılması çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Bu sorunun ortadan kaldırılması için kanuni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır."

KAÇAK SİGARANIN BÜYÜK KAZANCI TERÖR ÖRGÜTÜNE

Vali Toprak, sigara kaçakçılığındaki kazancın terör örgütünün gözünden kaçmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Elde edilen bu büyük kazancın önemli bir kısmı terör örgütüne aktarılmaktadır. Bu suçu işleyen şahıslar genel olarak sigara kaçakçılığını meslek haline getirmiş kişilerdir. Bu suçu işleyen şahıslar yakalanmaları durumunda meydana gelen zararlarını kapatmak amacıyla her seferinde daha yüksek miktarda kaçak sigara getirmeye çalışmaktadır. Şehir içinde polisle karşı karşıya gelen kaçakçılar yakalanma risklerini azaltmak amacıyla yurda soktukları kaçak sigaraları denetim imkanının daha az olduğu jandarma bölgelerinde bulunan köylerde depolamakta, toplu olarak şehre kaçak sigara sokmak yerine, yine terör riskinin yüksek olduğu yerleri kullanarak şehre getirmeyi tercih etmektedirler. Bu bile sigara kaçakçılığı suçu ile terör örgütü arasında gizli bir ilişkinin bulunduğunun göstergesidir. Belli bir süre sonra artık bu şahıslar yakalanmamak amacıyla güvenlik güçlerine yeri geldiğinde mukavemet göstermekte, kimi zaman güvenlik güçlerinin hayatlarına kastedecek kadar ileri gidebilmektedirler. Halk gözünde masum, basit görünen bu suç, bu suçla mücadele etmeye çalışan polislerimiz için kimi zaman hayati riskler arz etmektedir.Bölücü terör örgütü kaçakçılık suçlarından mali kaynak sağlamaktadır. Kaçakçılık yapan şahıslardan, sınırdan geçen her kaçak sigara için para alındığı bilinmektedir. Özellikle Kuzey Irak’taki denetimsizlik terör örgütünün bu noktadaki faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır. Okulları yakarak ülkemize zarar vermeye çalışan terör örgütü, sigara kaçakçılığı suçuyla da toplumun eğitim alma hakkına saldırmaktadır. Terör örgütü finansman sağlamak için bu suça iştirak etmektedir. Dolayısıyla kaçak sigara için harcanan her bir kuruş terör örgütünün de finansmanı sağlamaktadır. Bu suçun bu açıdan da değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Emniyet olarak sigara kaçakçılığı ile mücadeleyi terörle mücadelenin önemli bir aşaması olarak kabul etmekteyiz."

160 BİN LİTRE KAÇAK AKARYAKIT ELE GEÇİRİLDİ.

2012 yılı içerisinde toplam 19 olayda ise piyasa değeri yaklaşık 640 bin lira olan 160 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini ifade eden Vali Mustafa Toprak, bu olaylarla ilgili 28 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını ve 10 araca el konulduğunu da belirtti.