Diyarbakır’da araların baro, İHD'nin de bulunduğu 45 sivil toplum örgütü, daha sonra idam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin döneminde 16 Mart 1988 tarihinde, kimyasal silah kullanılarak Halepçe'de binlerce kişinin öldürülmesi, yıldönümünde kınadı. Dağkapı Meydanı'nda Halepçe'de ölenlerin fotoğrafları da sergilendi. Sivil toplum örgütleri adına açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, katliamın sadece Halepçe’ye uygulanmadığını, Enfal hareketi süresince Kürt köylerine zehirli gaz atılarak veya dozerlerle evler yıkılarak köylerin boşaltıldığını söyledi. Bilici, şöyle dedi:

"Bu katliamla kırsal kesim nüfussuz hale getirildi. Başta ABD olmak üzere batılı devletler İran-Irak savaşında, Irak'tan yana bir tavır sergiledikleri için Kürtlere karşı geliştirilen bu vahşet karşısında sessiz kalmıştır. Kürt şehirlerine, köylerine, dağlarına atılan bu kimyasal silahlar Avrupa devletlerinde üretilmekte ve Irak’a gönderilmekteydi. Enfal hareketi süresince 180 bin civarında Kürdün öldürüldüğü belirtiliyor. Bunların büyük kısmı sivil Kürtler veya esir alınmış Peşmerge ve sivillerden oluşmaktaydı. Bu katliamları gerçekleştiren Saddam Hüseyin ve Ali Hasan El-Mecid daha sonra idam edildi. Ancak Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri katliamlar ve buna destek veren ülkeler hiç soruşturulmadı. Tarih boyunca olduğu gibi, Kürtlere yönelik bu vahşet de karanlıkta kaldı. Aradan geçen 24 yıla rağmen Kürtler bu katliamı unutmamıştır. Çünkü, unutmak onaylamaktır. Biz unutarak bu zulümlerin ortağı olmayacağız."

Bilici, Kürtlere yönelik katliamların halen son bulmadığını iddia ederek, "Peki, Kürtlere yönelik katliamlar son bulmuş mudur? Maalesef buna olumlu bir yanıt veremiyoruz. Çünkü daha bir iki ay önce, hemen yanı başımızda, Uludere’de, Roboski’de korkunç bir katliam yaşandı. Yaşam savaşı veren yoksul Kürt köylüleri, onları korumakla görevli devletin savaş uçakları tarafından parçalanarak katledildi. Halepçe katliamının üzerinden 24 yıl geçtikten sonra gerçekleşen bir katliamdı bu. Fakat değil 24 yıl, asırlar dahi geçse de Kürtlerin kaderi değişmiyor maalesef" dedi.

Daha sonra Halepçe'de ölenler için Fatiha okundu.