Diyarbakır'da dün gazetecilere, "Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiniz' demiştim. Ama eline silah almış, çoluk çocuk demeden insan katleden canavarlaşmış bir teröristi de enterne edemiyorsanız Devlet değilsiniz" diyen Diyarbakır'ın yeni Emniyet Müdürü Recep Güven'e, kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinden destek geldi. 

Emniyet Müdürü Güven'in açıklamaları ile ilgili değerlendirmeler şöyle:

* Selahattin Demirtaş (BDP Genel Başkanı): Bizim için bir emniyet müdürü veya bürokratın konuşmasından çok sistemin ve modelin çıkışları, bakışları ve pratikleri önemlidir. Bizim önerdiğimiz modelde emniyet müdürleri, belediye başkanına bağlıdır. Ne zaman Diyarbakır Emniyet Müdürü Osman Baydemir'e bağlanırsa o zaman bu bizi heyacanlandırır. Onun dışında bir şey bizi heyecanlandırmaz.

* Abdullah Demirbaş (Merkez Sur İlçesi BDP'li Belediye Başkanı): Bir devlet yetkilisinin empati kurmasını pozitif buldum. Ama, bu bir devlet politikası haline gelmedikçe çözüm olmaz. Emniyet müdürünün böyle düşünmesi önemlidir, ama devlet politikası haline gelmesi gerekir. Emniyet müdürü böyle derken bu saatte halen insanlar ölüyor. Emniyet müdürünün pozitif düşünmesi anlamlıdır, ama politika haline gelmedikçe geçerliliği olmayacaktır. Bütün bunları pozitif görüyorum, devlet politikası aynı olsa sorunlar çözülecek. Bireylerin devlet politikası belirlemede çok etkisi yoktur.

* Şahismail Bedirhanoğlu (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı): Emniyet müdürünü daha önceden tanıyorum. İyi bir insandır. Bölgede uzun yıllar görev yapmış, bölgenin karekter ve hassasiyetlerini iyi biliyor. Diyalog ve pozitiflikten yana bir tavrı var. Vatandaştan uzaklaşan devletin bürokratı gibi durmuyor. Meseleyi biliyor ve istihbarattan gelmesi nedeniyle belli bir birikime sahiptir. Bu açıklamaları spontanemi söyledi yoksa bakanlık onayımı var onu bilmiyorum. Görüldüğü kadırıyla duygularını ifade etmiştir. Bunun uygulamaya yansıması iyi olacak diye düşünüyorum. Güvenlik güçlerinin başındaki bir müdürün göstericilere, yürüyüş yapanlara dönük tutumu ve mantığını dolayısıyla bütün ekibini etkileyecektir. Ben önümüzdeki dönemlerde Diyarbakır emniyet teşkilatının biraz daha yumkuşak olabileceğini düşünüyorum.

* Raci Bilici (İHD Diyarbakır Şube Başkanı): Öncelikle gerçekten çok şaşırdım. Hele bu açıklamaları yapan birinin emniyet camiasından olması beni şaşırttı. Çok önemli şeylerden, Empati kurmadan bahsetti. Son derece önemlidir. Karşı tarafın acı ve ne hisettiğini hissetmezsek sorunun bulunduğu noktada olamayız. İkincisi acılar noktasında farklılık koymamasıdır. Bütün acıların bizim için aynı olması görekir. Bir asker ile ile PKK militanının acılarına ortak olsak bu meselesin çözülebileceğine inanıyorum. Bu açıklama söylemek için söylenmemişse bu yönde bölgede diğer bürokratlara örnek olacaksa çok önemlidir. İnsanlar düşüncesinden dolayı telefonları dinlenmeyecekse, iddianameler hazırlanıp savcılığa teslim edilmeyecekse, düşünce özgürlüğü bakımından Türkiye'de çok fazla şeyler yapmış olacağız. Umuyorum bu sadece kendi çıkışı olmasın. Yansımasını inşallah göreceğiz. Ama devam ve yansıması gelmezse o zaman tehlikeli olur. Eğer bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi bir PKK'lı cenazesine katıldığı için hakkında soruşturma açılmaz ise o zaman yansımasını görmüş olacağız ve çözüm sürecine girmiş olacağız diye düşünüyorum.

* Emin Aktar (Diyarbakır Barosu Başkanı): Şunu görmek gerekiyor, ölüm karşısındaki tutum ve davranış tamemen insani davranıştır. Bir insanın yaşamını yitirmesinden sevinmek, insanı duygularını yitirmek demektir. İnsanların ölüm karşısında sevinç duymaması gerekir. Emniyet müdürünün çağrısı oldukça insanı bir çağrıdır. Ben geldiğinde ziyaretine gitmiştim benzer şöyler söylemişti. Bunu kamuoyu ile paylaşarak iyi bir şey yaptı. Bu açıklamalar ile ölümler karşısındaki çifte standartçı zihniyeti teşhir edilmiş olacaktır.

* Remzi Can (Diyarbakır Ticaret ve sanayi Odası Başkanı): Bu açıklamaları olumlu karşılamak gerekir. Zaten bölgede atanan memurları seçip atamak lazımdır. Bölgenin hasasiyetlerini bilmeleri lazım. Sıradan bir memur atasalar bile bunu gözönünde bulundurmaları gerekir. Müdürün bu açıklamaları bölgedeki insanları psikoloik ve moralmen farklı bir rahatlığa kavuşturmuştur. İnsanların ölmemesi ve gençlerin ölmemesi için herkesin katkıda bulunacak düşüncelirini açıklaması bizi sevindirmiştir. Bundan sonraki süreçte el birliği ile bu sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapmamız gerekir. Bu cesaretinden dolayı kutluyorum, bölge halkının istediği budur.



FA(GG/İD)